Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «αποκατάσταση αδικιών» και τον «εκδημοκρατισμό της διοίκησης» στο Δημόσιο

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «αποκατάσταση αδικιών» και τον «εκδημοκρατισμό της διοίκησης» στο Δημόσιο
Sooc

Κατατέθηκε το βράδυ στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο εισάγει μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού της διοίκησης και, ειδικότερα μέτρα που αφορούν στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας, όπως η επαναρύθμιση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, του θεσμού της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Επιδιώκεται επίσης ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου ενώ καθιερώνονται ή επεκτείνονται δικαιώματα των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους με την διοίκηση και εισάγονται μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ιδίως με θεσμούς και διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επίσης με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου παύει να υφίσταται στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης ο δυϊσμός μεταξύ των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου δικαίου αορίστου χρόνου που παραβίαζε συστηματικά τις σχετικές επιταγές του άρθρου 103 του Συντάγματος για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα μισθολογικό κόστος, αντίθετα συντελεί, όπως αναφέρεται, στον εξορθολογισμό της διοίκησης, διευκολύνοντας τον θεσμό της κινητικότητας.

Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί κεφάλαιο «αποκατάσταση αδικιών-επαναφορά προσωπικού-κινητικότητα» με το οποίο επανασυστήνονται υπηρεσίες και κλάδοι που είχαν καταργηθεί, χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης, και το προσωπικό που τους στελέχωνε. Καθιερώνει επίσης μια διαδικασία κινητικότητας, ούτως ώστε να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες του δημοσίου, τόσο από το προσωπικό αυτό, όσο και από αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ιδίως επί θεμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και του Εθνικού Τυπογραφείου.

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι για την επαναφορά προσωπικού στην υπηρεσία, το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει στο ποσό των 72.000.000 περίπου ετησίως, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή