Πειράματα σε Αμερικανούς στρατιώτες σε έκθεση μουσείου από ιαπωνικό πανεπιστήμιο

Πειράματα σε Αμερικανούς στρατιώτες σε έκθεση μουσείου από ιαπωνικό πανεπιστήμιο
Konabish Greg Bishop/Flickr

Ένα «ταμπού» εβδομήντα ετών σπάει πανεπιστημιακό μουσείο στην Ιαπωνία, σχετικά με ανατομικά πειράματα σε ζωντανούς Αμερικανούς αιχμαλώτους κατά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, το μουσείο άνοιξε τον Σάββατο στο Πανεπιστήμιο της Κιουσού, στην πόλη της Φουκουόκα, και ασχολείται με τις καινοτομίες σε μία από τις πιο αναγνωρισμένες ιατρικές σχολές της Ιαπωνίας. Ωστόσο, ένας μικρός τομέας είναι αφιερωμένος σε ένα πιο σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας του πανεπιστημίου, σύμφωνα με το Kyodo News.

Το κομμάτι αφορά στο πλήρωμα ενός βομβαρδιστικού B-29 το οποίο καταρρίφθηκε στις 5 Μαΐου 1945. Σύμφωνα με αρχεία, 12 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το αεροσκάφος, αλλά ένας σκοτώθηκε όταν κόπηκαν τα σκοινιά του αλεξιπτώτου του και δύο άλλοι σφάχτηκαν από ντόπιους όταν έφτασαν στο έδαφος.

Εννέα μέλη αιχμαλωτίστηκαν, με τον κυβερνήτη, Μάρβιν Γουότκινς να αποστέλλεται στο Τόκιο για ανάκριση. Οι υπόλοιποι παραδόθηκαν σε στρατιωτικό γιατρό και μεταφέρθηκαν στον προκάτοχο του σύγχρονου πανεπιστημίου, τη Σχολή Ιατρικής του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Κυότο.

Σε καταθέσεις σε βάρος 30 γιατρών και μελών του προσωπικού του πανεπιστημίου σε δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Γιοκοχάμα το 1948, αναφέρθηκε ότι στους αιχμαλώτους έγιναν πειράματα με ενέσεις θαλασσινού νερού, αφαιρέσεις τμημάτων του συκωτιού ή του εγκεφάλου κ.α. Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν επέζησε. Τα απομεινάριά τους διατηρήθηκαν σε φορμαλδεΰδη μέχρι το τέλος του πολέμου, όταν οι γιατροί προσπάθησαν να τα καταστρέψουν για να καλύψουν τα ίχνη τους. Ένας από τους γιατρούς αυτοκτόνησε στη φυλακή πριν τη δίκη και οι κατηγορίες περί κανιβαλισμού απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων, ωστόσο 23 άτομα βρέθηκαν ένοχα για τις εν λόγω κτηνωδίες. Πέντε καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι έλαβαν μικρότερες ποινές. Δύο χρόνια μετά, ο στρατηγός ΜακΆρθουρ ανακάλεσε τις θανατικές ποινές και μείωσε πολλές από τις ποινές φυλάκισης. Το 1958 είχαν απελευθερωθεί όλοι.

Δημοφιλή