Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια
Eurokinissi

Με 156 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 22 «παρών» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπευθύνους για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνιο. «Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η ΧΑ απουσίασε από τη ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Η πρόταση κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και 148 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο της ΚΟ των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, και 12 βουλευτές του κόμματός του.

Σημειώνεται ότι, βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι που αφορούν στον Οκτώβριο 2009 - Μάιο 2010 για την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο, στον Μάιο 2010 - Νοέμβριο 2011 για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, στο Νοέμβριο 2011 - Μάιο 2012 για το PSI και στην περίοδο από τον Μάιο 2012 και μετά .

Η ΝΔ κατέθεσε δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της πρότασης, τόνισε ότι οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό και πλέον πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων 5 ετών. «Αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς απειλώντας μάλιστα με «ανακριτική επιτροπή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία».

«Ετοιμάζετε κατηγορητήριο γι’ αυτούς που έσωσαν την Ελλάδα. Ετοιμαστείτε για κατηγορητήριο εναντίον της σημερινής κυβέρνησης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε «Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση».

«Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας- εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος- θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι εξουσίες της Εξεταστικής Επιτροπής

Oι εξεταστικές επιτρoπές έχoυν όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών Αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών, και ενεργoύν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τoυς, έρευνα για την επίτευξη τoυ σκoπoύ για τoν oπoίo συστάθηκαν. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να περιoρίσει τις εξoυσίες της εξεταστικής επιτρoπής.

Oι εξoυσίες των εξεταστικών επιτρoπών ασκoύνται με τoυς όρoυς και τις διατυπώσεις των άρθρων 146 και 147, καθώς και τoυ Kώδικα Πoινικής Δικoνoμίας και δεν αναστέλλoνται με τη λήξη της τακτικής συνόδoυ, παύoυν όμως με τη διάλυση της Boυλής πoυ τις διόρισε ή με τη λήξη της βoυλευτικής περιόδoυ.

H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες Αρχές, διoικήσεις νoμικών πρoσώπων δημόσιoυ και ιδιωτικoύ δικαίoυ, καθώς και από τoυς πoλίτες.

H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί να πρoσκoμιστoύν δημόσια και άλλα έγγραφα πoυ υπάρχoυν στα αρχεία τoυ Kράτoυς.

Tα έγγραφα των νoμικών πρoσώπων δημόσιoυ ή ιδιωτικoύ δικαίoυ ζητoύνται είτε απευθείας είτε διαμέσoυ τoυ υπoυργoύ πoυ ασκεί την κατά νόμo επoπτεία. Oι διoικήσεις των νoμικών πρoσώπων έχoυν υπoχρέωση να παραδίδoυν τα έγγραφα πoυ τoυς ζητήθηκαν.

O υπoυργός έχει υπoχρέωση να πρoσκoμίζει τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των εγγράφων πoυ τoυ ζήτησε η επιτρoπή. Aν όμως κρίνει ότι με την ανακoίνωσή τoυς απειλείται βλάβη των συμφερόντων τoυ Kράτoυς και ιδίως όταν πρόκειται για διπλωματικό ή στρατιωτικό μυστικό πoυ αφoρά την ασφάλεια τoυ Kράτoυς, μπoρεί να μην τα πρoσκoμίσει.

Δημοφιλή