Στη Μόσχα ο Τσίπρας για τη συνάντηση με Πούτιν και με το βλέμμα της Ευρώπης στραμμένο στο Κρεμλίνο

Στη Μόσχα ο Τσίπρας για τη συνάντηση με Πούτιν και με το βλέμμα της Ευρώπης στραμμένο στο Κρεμλίνο
Sooc

Την ώρα που τα μέλη του Euroworkinig Group θα συζητούν για μία ακόμη φορά επί του ελληνικού ζητήματος βάζοντας στο μικροσκόπιο την όποια πρόοδο έχει γίνει στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας και ενώ η Ελλάδα θα ετοιμάζεται να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ κυριολεκτικά από το...υστέρημά της, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίζει τις συναντήσεις τους στη Μόσχα στην οποία θα είναι στραμμένο και το βλέμμα Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών. Η χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός το συγκεκριμένο ταξίδι έχει προκαλέσει σωρεία δημοσιευμάτων, συνοδευόμενα από σενάρια, φήμες και σχόλια με βασικό ερώτημα «τί είναι αυτό που αναζητά η Ελλάδα από τη ρωσική αρκούδα».

Αυτό βέβαια παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα από το απόγευμα της Τρίτης, αν και έχει προσδώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την επίσκεψη και φυσικά στη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν, έχει ξεκαθαρίσει πως η χώρα αναζητά και επιθυμεί «ευρωπαϊκή λύση» στο οικονομικό της πρόβλημα.

Εξάλλου και από την πλευρά του Κρεμλίνου αν και δεν αποκλείεται μια συζήτηση για το χρέος τονίζεται πως η παροχή βοήθειας δεν «αποτιμάται μόνο πιστωτικά και χρηματιστικά», όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κ.Πούτιν. Όλα δε τα σενάρια περί ελληνικού αιτήματος για τη χορήγηση δανείου, τα έχει διαψεύσει, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σουλιάνοφ.

Η ατζέντα των συζητήσεων και τα «δώρα» της Μόσχας

Βασικός στόχος τη συνάντησης, όπως διατείνονται και οι δύο πλευρές είναι η επανεκκίνηση στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας οι οποίες, στη μετά κυβερνήσεων Καραμανλή εποχή, είχαν ατονίσει. Επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν, στη 1:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, είναι η έναρξη των διαδικασιών για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο -η Ρωσία είχε επιβάλλει εμπάργκο σε όλες τις χώρες της ΕΕ εξαιτίας της στάσης στο ζήτημα της Ουκρανίας- ενώ θα συζητηθεί και μια πιθανή διευκόλυνση που φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει στην Ελλάδα η Gazprom, η οποία αφορά τα πρόστιμα που διεκδικεί για τη μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό 40% από την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα στο θέμα αυτό αναμένεται πρωτοβουλία του ίδιου του κ.Πούτιν.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη σε ποιες αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσει και σε ποιες όχι, εκτιμάται πως θα συζητηθεί και η πιθανότητα σύναψης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας. Στην ατζέντα βέβαια, με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας, είναι και το θέμα του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Τurkish Stream, που θα συνδέει τη χώρα με την Τουρκία και θα καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τσίπρας: Η Ελλάδα να αποτελέσει μια γέφυρα Δύσης - Ρωσίας

Ο κ.Τσίπρας μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤAR-TASS , χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» αυτή τη συνάντηση προκειμένου να τεθούν σε νέες βάσεις οι ελληνορωσικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. «Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας», αλλά και δυνατότητα αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει την απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να καλλιεργήσουν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα και τόνισε πως δεν έπραξαν τίποτε προκειμένου να αποφευχθεί η «παράλογη» πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της έντασης στην Ουκρανία σπεύδοντας να σημειώσει πως ο ίδιος είναι ενάντια των κυρώσεων.

Οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν του ταξιδιού

Πάντως οι επαφές Τσιπρα- Πούτιν στη Μόσχα φαίνεται να προκαλούν «δυσφορία» στους εταίρους μας, με κάποιους μάλιστα να μην κρύβουν καν την ενόχλησή τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

«Επιμένουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν ενιαία φωνή έναντι των εμπορικών μας εταίρων, όπως είναι η Ρωσία» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνιελ Ροζάριο ενώ οι «Financial Times» γράφουν ότι «ο μεγάλος φόβος είναι ένα σχέδιο 'Δούρειου Ίππου', όπου η Ρωσία θα επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις, κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα».

«Και αν οι Έλληνες ετοιμάζουν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη με τη βοήθεια του... Πούτιν;», αναρωτιέται η Figaro ενώ αίσθηση προκαλεί και ένα ειρωνικό σχόλιο του Taggerspiegel, που σχολιάζει την οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Ρωσίας. Εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ντυμένους με κουρέλια και μπαλώματα. Ο τίτλος είναι «Η Ελλάδα στη Μόσχα» και ο Έλληνας πρωθυπουργός τείνει ένα τενεκεδάκι στον επίσης πάμπτωχο Ρώσο πρόεδρο, από τον οποίο ζητιανεύει: «Έχεις να μου δώσεις κανένα ευρώ;».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μόσχα:

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Στις 10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στη 13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.

Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.

Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.

Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων.

Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: «Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη».

Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Φωτογραφίες από την άφιξη του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα

Η άφιξη στη Μόσχα

Δημοφιλή