Η γοητεία των post-apocalyptic ιστοριών

Η γοητεία των post-apocalyptic ιστοριών
Archive

Εκ πρώτης όψεως, θα περίμενε κανείς ότι το αποκαλούμενο γένος των «post-apocalyptic» ιστοριών , οι οποίες διαδραματίζονται σε έναν βαριά λαβωμένο κόσμο που έχει υποστεί μια Αποκάλυψη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν θα ήταν ακριβώς ελκυστικές για το κοινό, λόγω της de facto απαισιοδοξίας τους. Το σκηνικό είναι πάντοτε αυτό της «επόμενης ημέρας» σε έναν κόσμο ο οποίος έχει πληγεί – ίσως ανεπανόρθωτα- από ένα καταστροφικό γεγονός, και προσπαθεί να στηθεί ξανά στα πόδια του ή πολύ απλά ζει τις τελευταίες του ημέρες.

Τα post- apocalyptic ωστόσο ήταν πάντα εξαιρετικά δημοφιλή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Mad Max: Fury Road, συνέχεια κάποιων εκ των πλέον καλτ ταινιών στην ιστορία του σινεμά. Και δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση, καθώς το είδος έχει πάρα πολλούς εκπροσώπους, σε κινηματογράφο, τηλεόραση, λογοτεχνία, κόμικ και ηλεκτρονικά παιχνίδια (δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θεωρούνται gamers και δεν έχουν περάσει ώρες επί ωρών στον κόσμο του Fallout, για παράδειγμα).

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο εντάσσονται και το Defiance και το Dominion, τα οποία προβάλλονται κάθε Παρασκευή στις 23.00 και στις 00.00 στη ζώνη Friday Fiction του OTE CINEMA 1HD. Στην πρώτη περίπτωση, έχει προηγηθεί ένας καταστροφικός πόλεμος ανάμεσα στην Ανθρωπότητα και σε μια «προσφυγική» αρμάδα εξωγήινων μεταναστών, ο οποίος ήταν εξίσου καταστροφικός και για τις δύο πλευρές και είχε τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κόσμου ο οποίος ήταν καινούριος και το ίδιο αφιλόξενος τόσο για τους γήινους όσο και για τους εξωγήινους. Στην περίπτωση του Dominion, πάλι, έχει προηγηθεί πάλι ένας πόλεμος, ο οποίος ίσως να αποτέλεσε μεγαλύτερη πρόκληση για το (συλ)λογικό της Ανθρωπότητας, καθώς όχι απλά είχε υπερφυσικά στοιχεία, αλλά ο εχθρός ήταν κάποιος ο οποίος στην αντίληψή της από την αρχαιότητα ακόμα είχε περάσει ως «προστάτης/ υπέρμαχος» - γενικότερα, «φορέας Καλού». Στο Defiance το σκηνικό είναι ένας ανήμερος αγριότοπος, τον οποίον στοιχειώνουν άγνωστες απειλές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τους πιο ικανούς. Στο Dominion μιλάμε κυριολεκτικά για την «Έρημο της Αποκάλυψης», με μόνα καταφύγια της Ανθρωπότητας περιτειχισμένες πλέον μητροπόλεις της παλιάς εποχής.

Γιατί το post-apocalyptic γοητεύει τη φαντασία όμως, εφόσον είναι τόσο απαισιόδοξο; Η απάντηση έγκειται μάλλον στην «υπόσχεση» (όσο οδυνηρή και αν είναι αυτή) της «επανεκκίνησης». Ένα μαζικό «reboot», το οποίο θα εξαφανίζει τα κακώς κείμενα του «παλαιού κόσμου» και θα δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός καινούριου, όσο μεγάλο και αν είναι το κόστος για κάτι τέτοιο.

Για κάποιους, αυτό αποτελεί μια πρόφαση/ ευκαιρία για επιστροφή στη βαρβαρότητα και στα πιο ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου: ο νόμος του ισχυρού, η επαναφορά παλαιών μοντέλων διακυβέρνησης και η ευκαιρία «οι έσχατοι να έσονται πρώτοι», καθώς παλαιές αξίες και δυνάμεις έχουν χαθεί. Για άλλους, αποτελεί την έναρξη μιας αέναης μάχης και ενός ευγενούς αγώνα για την αναστήλωση του πολιτισμού, πάνω σε πιο δυνατά θεμέλια, καθώς η Ανθρωπότητα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, έχει την ευκαιρία για μια καινούρια αρχή- ακόμα και αν αυτή προέκυψε δια πυρός και σιδήρου, αποτελώντας την εκτόνωση, την «κάθαρση» μιας «δυστοπίας» (άλλο μεγάλο κινηματογραφικό, τηλεοπτικό, λογοτεχνικό και gaming genre).

Τα παραδείγματα τέτοιων έργων είναι άπειρα- και αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, φαίνεται ο αριθμός τους να έχει αυξηθεί, καθώς η απήχηση που έχει η προοπτική μιας τέτοιας «κάθαρσης» (δυστυχώς) φαίνεται να αυξάνεται.

Σε περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσατε ότι ένα από τα στοιχεία των προαναφερθέντων δύο τηλεοπτικών σειρών που σας άρεσε ήταν αυτό (ο κόσμος, το post-apocalyptic setting), θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και τα εξής (περιοριζόμενοι στις τηλεοπτικές προτάσεις των τελευταίων ετών):

  • -Falling Skies (το αντάρτικο μετά από μια εξωγήινη εισβολή)
  • -Revolution (ένα post apocalyptic western, σε μια Αμερική – σε μια Γη- όπου οι κάθε λογής ηλεκτρονικές συσκευές έχουν πάψει να λειτουργούν)
  • -The Last Ship (ένα αντιτορπιλικό σε έναν κόσμο που έχει θεριστεί από μια πανδημία)
  • -The Walking Dead (τα ζόμπι σίγουρα δεν είναι χορτοφάγα)
  • -12 Μonkeys (μεταφορά στην τηλεόραση της δυστοπίας του Τέρι Γκίλιαμ)
  • -Z-Nation (ξανά τα ζόμπι πρωταγωνιστούν)
  • -Battlestar Galactica (με τον ιδιαίτερο τρόπο του, καθώς πρωταγωνιστές είναι οι τελευταίοι επιζώντες της ανθρώπινης φυλής, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον προαιώνιο εχθρό μέσα σε έναν στόλο ταλαιπωρημένων διαστημοπλοίων)
  • -The 100 (η προσπάθεια επανεποικισμού μιας Γης που έχει καταστραφεί από πυρηνικό πόλεμο)

Το Dominion και το Defiance στις 23.00 και 00.00 κάθε Παρασκευή στη ζώνη Friday Fiction αποκλειστικά στο ΟΤE CINEMA 1HD στον ΟΤΕ ΤV.

Δημοφιλή