Ο αθλητής του Παναθηναϊκού, Αντώνης Τρίτσης

Ο αθλητής του Παναθηναϊκού, Αντώνης Τρίτσης
Sport24

Σήμερα, συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος υπήρξε αθλητής του τμήματος στίβου του Παναθηναϊκού!

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την ημέρα που ο Αντώνης Τρίτσης, εν ενεργεία Δήμαρχος Αθηναίων εκείνη τη χρονική περίοδο, απεβίωσε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μετά από οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο και πολυήμερη νοσηλεία.

Στις 7 Απριλίου του 1992, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, στην παραγωγική ηλικία των 55 ετών, πέθανε προτού προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του.

Ωστόσο, εκτός από ένας μεταρρυθμιστής και οραματιστής πολιτικός, ο Αντώνης Τρίτσης υπήρξε και ένας σπουδαίος αθλητής, διακρινόμενος στο δέκαθλο και στο άλμα εις ύψος με τη φανέλα του του Παναθηναϊκού!

Η έλευση στην Αθήνα και ο Παναθηναϊκός

Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και ξεχώρισε από την παιδική του ηλικία για το ταλέντο του στο στίβο. Συμμετείχε σε σχολικούς και τοπικούς αγώνες, πετυχαίνοντας πολλά ρεκόρ και δείχνοντας τις προοπτικές του.

Το 1953 μετακομίζει στην Αθήνα και εγγράφεται στον Παναθηναϊκό, συνεχίζοντας τη σταδιοδρομία του στον αθλητισμό. Ως αθλητής, συμμετείχε στο άλμα εις ύψος, στο άλμα εις μήκος και στα 110 μέτρα μετ' εμποδίων.

Τα έτη 1954 και 1955 συμμετέχει στα Διασυλλογικά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανδρών και Εφήβων, κατακτά πρώτες θέσεις και συνεισφέρει στην ανάδειξη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή. Το 1956 παίρνει μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Ανδρών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και καταλαμβάνει την πρώτη θέση με επίδοση 1,80μ. στο άλμα εις ύψος. Παράλληλα, αρχίζει την ενασχόληση με το Πένταθλο και το Δέκαθλο.

Στις 24 και στις 25 Νοεμβρίου του 1956, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Πανελλήνιου Αγώνες Εφήβων στο άλμα εις ύψος και ταυτόχρονα, πετυχαίνει πανελλήνιο ρεκόρ στο Δέκαθλο συγκεντρώνοντας 4.322 βαθμούς. Ένα χρόνο αργότερα, καταρρίπτει το Πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων στο Πένταθλο, ενώ, στους Ελληνογιουγκοσλαβικούς Αγώνες το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, πετυχαίνει πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με 1,84μ.

Το 1958, πάντα ως αθλητής του Παναθηναϊκού, εκπροσωπεί την Ελλάδα στους 17ους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη Σόφια και καταλαμβάνει την 4η θέση στο Δέκαθλο, πετυχαίνοντας πανελλήνιο ρεκόρ με τη συγκέντρωση 5.393 βαθμών.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, διακρίνεται ως φοιτητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μεταβαίνει στις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία. Η καριέρα του στον στίβο διακόπτεται, αφού η περαιτέρω δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην πολιτική, δεν του επιτρέπουν την ενασχόληση.

Για την διαδρομή του στην ελληνική πολιτική σκηνή κρίθηκε από την ιστορία, αλλά το σίγουρο είναι πως ως αθλητής, αγάπησε τον Παναθηναϊκό και προσέφερε πάρα πολλά στο σύλλογο!

Δημοφιλή