H επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στο «μικροσκόπιο» διεθνών ΜΜΕ

H επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στο «μικροσκόπιο» διεθνών ΜΜΕ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks at the Health ministry, in Athens, on Thursday, April 2, 2015. Greece and its international creditors are still struggling to agree on a list of economic reforms that are deemed necessary for the country to unlock emergency funds and stay afloat. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks at the Health ministry, in Athens, on Thursday, April 2, 2015. Greece and its international creditors are still struggling to agree on a list of economic reforms that are deemed necessary for the country to unlock emergency funds and stay afloat. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα γερμανικά και ρωσικά δημοσιεύματα.

«Η Ελλάδα λόγω της ιστορικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ιδιαιτερότητας προσεγγίζει τη Ρωσία αρκετά έντιμα και με αφοσίωση και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε αποτελεσματικό εργαλείο επίδρασης πάνω στην πολιτική της ΕΕ». Την εκτίμηση αυτή έκανε στο Spiegel ο επικεφαλής του Συμβουλίου Eξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ρωσίας Φιόντορ Λουκιάνοφ ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα το απόγευμα της Τρίτης. Λίγο πριν την επίσκεψη το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ δίνει ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με ρεπορτάζ από την Ελλάδα της κρίσης αλλά και εκτιμήσεις για τις επιδιώξεις της Αθήνας.

Τονίζεται ιδιαίτερα η θέση που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πρακτορείο ΤΑSS αναφορικά με τις αντιρωσικές κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ στη Μόσχα και η φράση του ότι αυτές «οδηγούν στο πουθενά». Υπογραμμίζεται επίσης η υπενθύμιση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ ότι στο εξής οι εταίροι «θα πρέπει να μας ρωτάνε (...) και ότι η νέα κυβέρνηση δεν υποστηρίζει αυτόματα τις κυρώσεις».

Η Αθήνα από την πλευρά της ευελπιστεί σε μια μονομερή άρση των ρωσικών αντικυρώσεων για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έστω και ως κίνηση ανθρωπιστικής στήριξης προς τον αγροτικό πληθυσμό, όπως είπε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα ως προπομπός της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση και ο τομέας της ενέργειας, με μια πιθανή συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας και θα μπορεί να προωθηθεί στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και των Βαλκανίων, θα αποτελούσε ένα ακόμη βασικό μοχλό για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν και στη Μόσχα πολλοί βλέπουν ήδη την αυξημένη δυσφορία από μέρους των Βρυξελλών απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, σε δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρεται ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι πρόθυμη για συζητήσεις πάνω στο ενδεχόμενο νένω πιστώσεων και σε εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το ζήτημα έκπτωσης στο αέριο, υπό τους όρους του συμβολαίου, η τιμή του είναι συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου, που έχει πέσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το ενδεχόμενο νέας πίστωσης προς την Ελλάδα» δήλωσε ανώνυμη κυβερνητική πηγή στη ρωσική εφημερίδα την Τρίτη.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι ρωσικές αρχές ενδιαφέρονται για την απόκτηση κάποιων «περιουσιακών στοιχείων» στην Ελλάδα, και αυτό θα αποτελούσε όρο για την παροχή «επιπρόσθετων δανείων», εάν τεθεί τέτοιο θέμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, η επίσκεψη είναι μεγάλης σημασίας για τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί αναθέρμανση των σχέσεων με την Ε.Ε.

Δημοφιλή