VASIMR: Το «τέρας» που θα μπορέσει να πάει αστροναύτες στον Άρη μέσα σε 39 ημέρες

VASIMR: Το «τέρας» που θα μπορέσει να πάει αστροναύτες στον Άρη μέσα σε 39 ημέρες

Η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα όνειρα των απανταχού διαστημικών υπηρεσιών, καθώς εκτιμάται πως ο «Κόκκινος Πλανήτης» θα είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος. Ωστόσο, η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού, που διαρκεί έξι μήνες, αποτελεί σίγουρα σημαντικό εμπόδιο.

Τα δεδομένα αυτά ίσως να αλλάξει ο VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket), της Ad Astra Rocket Company, για την ανάπτυξη του οποίου η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση από τη NASA. Ο νέος αυτός πύραυλος χρησιμοποιεί πλάσμα και μαγνήτες, όχι για να εκτοξεύσει τα διαστημόπλοια σε τροχιά, αλλά για να τα προωθήσει ταχύτερα και μακρύτερα από τη στιγμή που έχουν βγει από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

«Είναι ένας πύραυλος διαφορετικός από ό,τι έχετε δει στο παρελθόν. Είναι ένας πύραυλος πλάσματος», αναφέρει ο Dr. Φράνκλιν Τσανγκ Ντιάζ, πρώην αστροναύτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε βίντεο όπου περιγράφει τον VASIMR. «Ο κινητήρας VASIMR δεν χρησιμοποιείται για την εκτόξευση αντικειμένων στο Διάστημα ή την προσγείωσή τους πίσω, αλλά για την προώθηση σκαφών που βρίσκονται ήδη εκεί. Αποκαλούμε αυτή την πρόωση “in-space”».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της HuffPost US, τη στιγμή που οι αποστολές κοντά στη Γη θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, μία αποστολή στον Άρη θα είχε πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις (πιθανώς πυρηνική ενέργεια, που έχει χαρακτηριστεί η ιδανική πηγή ενέργειας για το Διάστημα). Υπό ιδανικές συνθήκες, ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στον Άρη μέσα σε μόλις 39 ημέρες.

Το συμβόλαιο της NASA έχει αξία που ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια για διάστημα τριών ετών και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πρωτοτύπου που θα μπορεί να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ για ένα μίνιμουμ 100 ωρών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του σχεδίου Next Space Technologies for Exploration Partnerships.

Δημοφιλή