Αυτοί είναι οι σταρ που δε δίστασαν να μιλήσουν για την ψυχική τους ασθένεια

Αυτοί είναι οι σταρ που δε δίστασαν να μιλήσουν για την ψυχική τους ασθένεια

Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς διαγιγνώσκονται, κατά μέσο, όρο με κάποια ψυχική ασθένεια κάθε χρόνο. Τα στατιστικά αυτά καθιστούν σαφές ότι η ψυχική ασθένεια μπορεί να παρουσιαστεί στον καθένα από εμάς, από τον πιο απλό εργαζόμενο μέχρι επιχειρηματίες και ηθοποιούς, χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Δεδομένου ότι υπάρχει έντονο στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να παραδεχτούν ότι πάσχουν και τις βιώνουν σιωπηλά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν διάσημοι άνθρωποι δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά, δίνοντας θάρρος και ελπίδα στους πάσχοντες.

Κάθριν Ζέτα Τζόουνς

Ο βραβευμένη ηθοποιός αποκάλυψε το 2011 ότι διαγνώσθηκε με Διπολική Διαταραχή. Η ίδια ανέφερε ότι η διαταραχή της της δημιουργούσε μερικά πολύ καταθλιπτικά επεισόδια που συνοδεύονταν από έντονα μανιακά επεισόδια, που επηρέαζαν τη ζωή της, προσωπικά και ψυχολογικά. Η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη που δίνει με τη διαταραχή και παραμένει αισιόδοξη ως προς την αντιμετώπισή της. «Πρόκειται για μία διαταραχή που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους και εγώ είμαι μία από αυτούς», είχε πει στο περιοδικό People. «Εάν η αποκάλυψη ότι πάσχω από Διπολική Διαταραχή έχει ενθαρρύνει έστω και έναν άνθρωπο να αναζητήσει βοήθεια, τότε αξίζει. Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει κανείς σιωπηλά και δεν πρέπει να ντρέπεται να αναζητήσει βοήθεια».

Άνταμ Λεβίν

Το μέλος του μουσικού συγκροτήματος Maroon 5, παλεύει όλη του τη ζωή με τη ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα) και πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε σε επίσημα ότι ακόμα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη διαταραχή του, η οποία έχει παραδεχτεί ότι επηρεάζει τις ηχογραφήσεις που κάνει το συγκρότημα και ελπίζει ότι η κοινή γνώμη θα ευαισθητοποιηθεί. «Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνο. Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν όπως εσείς», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Κάρι Φίσερ

Γνωστή για τον ρόλο της στο Star Wars ως Πριγκίπισσα Λέια, η Κάρι Φίσερ έχει παλέψει πολλές φορές για τα άτομα που πάσχουν από μία ψυχική ασθένεια. Η Φίσερ δεν αφήνει τη Διπολική της Διαταραχή να την ορίσει ως άνθρωπο και γι' αυτό και ανακοίνωσε επίσημη τη διάγνωσή της το 2000. «Οι άνθρωποι αναφέρονται στις ψυχικές ασθένειες σαν να μην είναι κομμάτι του σώματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει κάποιος να νιώθει ντροπή», είχε δηλώσει στο Forbes το 2011.

Ντρου Μπάριμορ

Η αξιολάτρευτη ηθοποιός δεν ήταν πάντοτε τόσο χαρούμενη και χαμογελαστή όσο είναι σήμερα, αφού πάλεψε από μικρή ηλικία με τον εθισμό της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ο οποίος την οδήγησε στην κατάθλιψη και την απόπειρα αυτοκτονίας. Σε συνέντευξή της η Μπάριμος συμβούλεψε τους νέους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες λέγοντας: «Να έχετε υπομονή και να βρείτε ανθρώπους που σας καρτούν ασφαλείς και είναι ειλικρινείς μαζί σας, που θα σας μιλήσουν με σκληρά λόγια επειδή σας αγαπούν και θα σας καθοδηγήσουν όταν το έχετε ανάγκη. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Θα χρειαστείτε αγάπη και υποστήριξη γύρω σας και να πιστέψετε ότι θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της και τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος περνάει δύσκολα, θα ξανασηκωθεί».

Μάικλ Φελπς

Ο κάτοχος 22 Ολυμπιακών μεταλλίων, εκ των οποίων τα 18 ήταν χρυσά, Μάικλ Φελπς πάσχει από ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα). Η αδυναμία του να συγκεντρωθεί είχε ανησυχήσει την οικογένειά του, η οποία παρατήρησε ότι ενώ δεν μπορούσε να παραμείνει συγκεντρωμένος στην τάξη, έδειχνε πειθαρχία στην πισίνα. «Ο Μάικλ ταλαιπωρείται πολύ από τη διαταραχή του, η οποία είναι πολύ έντονη και ποτέ δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Παρ' ολ' αυτά, όταν είχε αγώνες κολύμβησης σε ηλικία 9 και 10 ετών, κατάφερνε να παραμείνει συγκεντρωμένος για 4 ώρες, ακόμα κι αν κολυμπούσε μόνο 3 με 4 λεπτά, κι αυτό γιατί η κολύμβηση είναι το πάθος του», είχε δηλώσει η μητέρα του Ντέμπι Φέλπς.