ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2015 10:37 EEST

Το 9% των βίαιων ατόμων έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα γνωστοποιεί νέα αμερικανική έρευνα

Visitors for the United States Army Special Operations Command Capabilities Exercise held at Fort Bragg, N.C. fire various weapons during the five day event, which began on March 29.
USASOC News Service/Flickr
Visitors for the United States Army Special Operations Command Capabilities Exercise held at Fort Bragg, N.C. fire various weapons during the five day event, which began on March 29.

Σχεδόν το 9% οξύθυμων και παρορμητικών ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι ερευνητές είναι ψυχίατροι των Πανεπιστημίων Ντιουκ, Χάρβαρντ και Κολούμπια και δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Επιστήμες Συμπεριφοράς και Νόμος» (Behavioral Sciences and the Law). Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το 1,5% των ατόμων με βίαιη συμπεριφορά, κυρίως νέοι και μεσήλικοι άνδρες, οπλοφορούν όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των συνταγματικών δικαιωμάτων της κατοχής πυροβόλου όπλου και της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με ψυχιατρικές ασθένειες, με νομικό πλαίσιο που απαγορεύει σε πρόσωπα τα οποία πάσχουν από σοβαρές ψυχικές νόσους να έχουν όπλο», δηλώνει ο Τζέφρι Σουάνσον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, και συμπληρώνει: «Ωστόσο η έρευνα επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν εμποδίζουν άτομα εν δυνάμει επικίνδυνα να κατέχουν πυροβόλα».

Αυτό που έκαναν οι συντάκτες της έρευνας ήταν να αναλύσουν τα δεδομένα που αντλήθηκαν από 5.563 συνεντεύξεις ατόμων, στο πλαίσιο της εθνικής έρευνας NCS-R που επικεντρώνεται στις ψυχικές διαταραχές και διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από ερευνητές του Χάρβαρντ.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μικρή σχέση μεταξύ όσων μετείχαν σε αυτή την έρευνα και πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και εκείνων που είναι οξύθυμοι με ιστορικό παρορμητικής συμπεριφοράς και μπορούν να αποκτούν όπλο.

Αυτό που αντιλήφθηκαν οι συντάκτες είναι ότι οι παρορμητικοί, που εύκολα θυμώνουν και κατέχουν όπλα, διατρέχουν συχνά υψηλό κίνδυνο να έχουν συνήθεις διαταραχές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, το άγχος ή το μετα-τραυματικό στρες, ενώ μικρή μερίδα ανάμεσά τους έχει συμπτώματα σοβαρών ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια.

«Λίγα άτομα στην ομάδα που μετείχαν στην έρευνα έπασχαν από ψυχικές ασθένειες που τα εμποδίζουν νόμιμα να αγοράσουν όπλα», σημειώνει ο Ρόναλντ Κέσλερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να εξετάζεται το αν τα παρορμητικά άτομα έχουν καταδικαστεί για μικρής σημασίας αδικήματα, παρά να δίνεται βάση στην υποβολή σε προγενέστερες ψυχιατρικές θεραπείες.

Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να αποτρέψει «επικίνδυνα άτομα» να κατέχουν όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, ψηφίστηκαν νόμοι με αυτή τη λογική στις Πολιτείες Ιντιάνα και Κονέκτικατ, όπου έγινε το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το 2012, 11.622 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια επεισοδίων, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στατιστικά στοιχεία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)