Κόντρα μεταξύ ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτικών, με αφορμή έξτρα μαθήματα το Πάσχα

Κόντρα μεταξύ ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτικών, με αφορμή έξτρα μαθήματα το Πάσχα
Eurokinissi

Αντιπαράθεση μεταξύ των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της πρόθεσης ιδιωτικών σχολείων να προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Στα μαθήματα, όπως αναφέρεται, θα μπορούν οι μαθητές να συμμετάσχουν προαιρετικά, καθώς και οι καθηγητές λαμβάνοντας επιπλέον αμοιβή.

Στην έγγραφη ανακοίνωση τους, οι ιδιοκτήτες τονίζουν πως τα ιδιωτικά σχολεία έχουν το δικαίωμα, εκ νόμου, να χρησιμοποιούν τις υποδομές τους εκτός διδακτικών ημερών, υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη πρακτική συναντάται και σε δημόσια σχολεία, με δραστηριότητες και μαθήματα να πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλία των συλλόγων διδασκόντων ή των συλλόγων γονέων.

Κατά την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), όμως, πρόκειται για μια παράνομη πρακτική, για μια σειρά από λόγους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τους, επισημαίνουν πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καταρχήν, λόγο νομοθετικού ισχύοντος: τα ιδιωτικά σχολεία έχουν τις ίδιες ακριβώς εορτές και αργίες με τα δημόσια σχολεία.

Δεύτερον, για λόγους συνταγματικής ισονομίας: Η διαφορετική μεταχείριση των μαθητών των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, ενώ οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων, ειδικότερα όσον αφορά τις τάξεις του Λυκείου, ευνοούνται από την επιπλέον φοίτηση τους σε σχέση με τους μαθητές των δημοσίων σχολείων.

Τρίτον, για παιδαγωγικούς λόγους: Σημειώνεται πως η περίοδος των διακοπών είναι ευκαιρία ξεκούρασης για τους μαθητές και αφορά χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν στις προσωπικές τους δραστηριότητες.

Επισημαίνεται πως οι Έλληνες μαθητές είναι «οι πιο σκληρά εργαζόμενοι μαθητές της Ευρώπης», που «έχουν ανάγκη από την όποια ανάπαυλα τους χορηγεί ο νόμος».

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες αναρωτιούνται για ποιόν λόγο «η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ περιορίζει τις απειλές της στα ιδιωτικά σχολεία», για να απαντήσουν οι ίδιοι πως «η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους μαθητές ούτε καν για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».

Και συνεχίζουν: «Μοναδικό της μέλημα είναι να βλάπτει με κάθε ευκαιρία και κάθε μέσον την ιδιωτική εκπαίδευση για να επιτύχει τελικά τον καταστατικό της σκοπό που δεν είναι άλλος από την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Πάντως, κλείνοντας το Δελτίο Τύπου της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, γνωστοποιεί την πρόθεση της να ζητήσει «από τις εποπτικές αρχές της πολιτείας αλλά και από τη δικαιοσύνη να παρέμβουν για όλες τις υποθέσεις παράνομης λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα».

Δημοφιλή