ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/04/2015 04:46 EEST | Updated 08/04/2015 11:30 EEST

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Eurokinissi

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο και για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς.

Όπως είπε στον Αντ1 θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών.

Μετά την απόφαση του Στε για τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, ο κ. Μπαλτάς κάλεσε τις διοικήσεις τους να επιδείξουν ανοχή για φέτος καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του.

Ωστόσο ο κ. Μπαλτάς είπε πως όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια που υπάρχουν θα εξεταστούν έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι μετεγγραφές των περίπου 150 φοιτητών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές έπειτα από σχετική προσφυγή των δύο σχολών στο ΣτΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς υπενθύμισε σε δηλώσεις του, ότι το υπουργείο Παιδείας είχε διαφωνήσει με την προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΕΠΘ και μάλιστα παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης.

«Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών» σημείωσε ο υπουργός.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται επίσης, ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά στις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, το υπουργείο προτρέπει τις διοικητικές τους Αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές αν και αναγνωρίζει «το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική -όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται- χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών».

Σημειώνεται ότι αντισυνταγματικός κρίθηκε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε το περασμένο έτος για τις μετεγγραφές των φοιτητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2104.

Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν, ακυρώνονται και οι φοιτητές όλων των τμημάτων Αρχιτεκτονικής επανεγγράφονται στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014.

Το θέμα αφορά σχεδόν 400 φοιτητές των τμήματων της Αρχιτεκτονικής, ενώ προκειται για δικαστικό δεδικασμένο και εάν προσφύγουν και άλλες κατηγορίες φοιτητών μπορεί να ακυρωθούν ακόμη και το σύνολο των μετεγγραφών που διεξήχθησαν το προηγούμενο έτος και αφορά σχεδόν 15.000 φοιτητές

Ακόμη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι οι μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%) και θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών, αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, κ.λπ.).