Αντιδράσεις των κομμάτων για την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία

Αντιδράσεις των κομμάτων για την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία
sooc

Ανάμεικτα σχόλια προκαλεί μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα και οι κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Προέδρο. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως το περιεχόμενο αυτό θέτουν σε ρεαλιστική βάση μια σειρά από κρίσιμα θέματα ενώ το Ποτάμι φαίνεται να λέει «ναι μεν αλλά» και το ΚΚΕ να καταδικάζει το πνεύμα της ελληνορωσικής προσέγγισης.

Η ΝΔ φαίνεται σφόδρα ενοχλημένη για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων και την απόσταση που κράτησαν από τη Μόσχα ενώ δεν «είδε» κάποιες σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. «Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό παιχνίδι των εντυπώσεων. Η θέση μας στο διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό συμπίπτει πλήρως με την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δίδει και τις σχετικές εγκρίσεις. Όπως έχει συμβεί με τον αγωγό TAP. Για το πρόβλημα των ελληνικών αγροτικών μας προϊόντων, την περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και για την οικονομική εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ με την Gazprom δεν ακούσαμε τίποτα. Είναι, όμως, λυπηρό ότι ακούσαμε για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργό να καταγγέλλει στο εξωτερικό τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης.

Ποτάμι: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

«Ναι» στην άσκηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αλλά «όχι σε ρήξη με τους εταίρους μας στη ΕΕ» επισημαίνοντας τον κίνδυνο από τη λογική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» που εκτιμά πως ακολουθεί η κυβέρνηση, λέει το Ποτάμι, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «η Ελλάδα πρέπει να ασκεί πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική και κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση- όπως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα- είναι θετική. Σημαντική είναι επίσης η ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών αλλά και η επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα. Η εξωτερική πολιτική όμως οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Να ασκείται στη βάση μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μέσω σπασμωδικών κι ευκαιριακών κινήσεων. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που επιδιώκει με την Ευρώπη προϋποθέτει μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με συμπεριφορές “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία λοιπόν, αλλά όχι ρήξη στις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ».

Εξάλλου, «μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ, αποδυναμωμένη και απομονωμένη, θα είναι έρμαιο στις στρατηγικές επιδιώξεις εκείνων που επιδιώκουν να αυξήσουν τις δικές τους ζώνες επιρροής. Αν θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας και να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ειδικό βάρος, οφείλουμε να μείνουμε στο κέντρο της ΕΕ. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε και ενεργότερο ρόλο ως “γέφυρα” με χώρες εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

ΚΚΕ: Η χώρα πιο βαθιά στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει πως «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρώντας τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκει την επέκταση των διαύλων συνεργασίας ανάμεσα στους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους και τους αντίστοιχους ρωσικούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Απ’ αυτούς τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποια μονοπώλια, ρωσικά, ευρωενωσιακά ή αμερικάνικα θα καρπωθούν αυτόν τον πλούτο, ο λαός θα είναι και πάλι ο ζημιωμένος».

ΠΑΣΟΚ: Ρεαλιστική προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα

Όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Πούτιν, θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τα θέματα, μεταξύ άλλων, της αντιμετώπισης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ και της σχέσης με το ΔΝΤ, των ρωσικών αντιμέτρων για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της ελληνικής συμμετοχής σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σε σχόλιο του κόμματος σχετικά με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Πούτιν, τονίζει ότι «η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε., κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής». Υπογράμμισε δε ότι «από αυτή την άποψη μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013». Επιπλέον εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως αναφέρει, προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στην Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα «που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό». Συμπλήρωσε δε ότι ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία.

Δημοφιλή