Ένταση στη Βουλή για την κατάργηση φυλακών τύπου Γ'

Ένταση στη Βουλή για την κατάργηση φυλακών τύπου Γ'
Eurokinissi

Αποσύρεται η τροπολογία που προέβλεπε την υπαγωγή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με το πρώτο να συνεχίζει να υπάγεται υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης, διαψεύδοντας ταυτόχρονα την οποιαδήποτε σύγκρουση απόψεων μεταξύ των υπουργών.

Ταυτόχρονα, έχουν πυροδοτηθεί οι συζητήσεις για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Τύπου Γ' στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, στο οποίο έχει κατατεθεί και η σχετική τροπολογία, με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτικές που βοηθούν τρομοκράτες και όσους έχουν πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης.

«Τα γεγονότα που συνέβησαν μας προβληματίζουν. Δεν έχουν όμως σχέση με το εύρος και το βάθος των γεγονότων που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ανάσα στο κόσμο που ζει τώρα σε ένα πλαίσιο πιο δημοκρατικό και προοδευτικό, με πλήρη έλεγχο, και σε συνεννόηση με την ηγεσία της αστυνομίας», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών για να καταλήξει λέγοντας:

«Υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση από ορισμένες πλευρές και χώρους καθόλου μειοψηφική, να ανταποκριθούμε. Εδώ είμαστε για να τα συζητάμε.»

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «πρωτοφανή προχειρότητα σε ζητήματα που απαιτούν σοβαρή μελέτη».

Την ίδια στιγμή, ζήτησε να ενημερωθεί η επιτροπή από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται την τήρηση της τάξης απέναντι στα βίαια φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, κατηγόρησε τον κ. Κικίλια ότι «προπαγανδίζει την τρομολαγνεία», με τον ίδιο να απαντά πως ευελπιστεί ότι την ύστατη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πάψει να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες και ανέφερε πως δεν έρχεται πίσω ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι focus στην τρομολαγνεία», σχολίασε η κ. Κατριβάνου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, χαρακτήρισε θετικό γεγονός την απόσυρση της τροπολογίας και κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το θέμα ώστε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παραμείνει ανεξάρτητο.

«Σε εύλογο χρόνο η κυβέρνηση, και αφού εξετάσει όλες τις πλευρές των σοβαρών διοικητικών θεμάτων που έχουν ανακύψει, θα επαναφέρει αυτό το ζήτημα. Μέχρι τότε οι δομές των υπουργείων θα μείνουν ως ήταν», ήταν η απάντηση του κ. Βούτση ενώ τόνισε: «Καμία σχέση δεν είχε το αφήγημα που αναπτύχθηκε για σύγκρουση υπουργών. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα σφιχτό υπουργικό σχήμα για την αναδιάρθρωση της χώρας είναι σταθερή. Μετά από ένα εύλογο διάστημα απολογισμού και λειτουργικότητας αυτού του νέου μοντέλου θα δούμε ποιες αλλαγές θα προκύψουν με βάση τα αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, και θα ολοκληρωθεί σε πρώτη ανάγνωση το βράδυ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή