Οpen Democracy: «Η Ελλάδα να μην παραβιάσει τις "κόκκινες γραμμές" στη Ρωσία»

Οpen Democracy: «Η Ελλάδα να μην παραβιάσει τις "κόκκινες γραμμές" στη Ρωσία»
eurokinissi

Άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την Ελλάδα η Ρωσία, καθώς και τις «φιλορωσικές» τάσεις της παρούσας κυβέρνησης δημοσίευσε σήμερα, Τετάρτη, η ξένη ενημερωτική σελίδα Open Democracy.

Σύμφωνα με το άρθρο, πολλά πρόσωπα της Ελληνικής πολιτικής έβλεπαν από παλιά πως μια στροφή προς τη Ρωσία θα σταματούσε εγγυημένα τις οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες της Δύσης, ενώ γίνεται αναφορά στο κομμουνιστικό παρελθόν της Ελλάδας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή με αφορμή την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με τον ρωσικό παράγοντα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό South Stream, του οποίου η κατασκευή είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο τον Καραμανλή. Έγγραγα των μυστικών υπηρεσιών μιλούσαν μάλιστα για σχέδιο δολοφονίας του τότ πρωθυπουργού.

Παρ' όλα αυτά, το 2009, μετά τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, έγινε μια στροφή προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η ενεργειακή σύνδεση με τη Ρωσία πάγωσε. Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση όμως, η εμπιστοσύνη προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε καθοδική τάση, το ίδιο και η πίστη προς τη Δύση, τονίζει ο αρθρογράφος.

Μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η προσπάθεια διασύνδεσης με τη Ρωσία, γεγονός που στήριξε και το Κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με το κείμενο του Open Democracy, ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θεωρεί πως η ορθόδοξη Ρωσία θα ήταν πιο αξιόπιστη στο θέμα μιας πολιτικής ή οικονομικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως το Βερολίνο ασκεί οικονομικό πόλεμο στην Αθήνα.

Ακόμα, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως η προεκλογική καμπάνια του Τσίπρα προέβαλλε την συνεργασία με τη Ρωσία. Άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα, όπως οι Podemos, εξέφραζαν επιφυλάξεις στο θέμα της σκληρής στάσης της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποια φιλορωσική τάση.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο με τις οποίες εξηγούσε πως δεν θα ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», το άρθρο τονίζει πως ίσως αυτή η δήλωσε να μην αναφέρεται στο θέμα των περικοπών, αλλά στις συνδέσεις της Ελλάδας με τη Μόσχα.

Τέλος, το κείμενο αναφέρει πως το 2011 ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τονίσει πολλές φορές στον Γιώργο Παπανδρέου πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να λύσει το πρόβλημα με το χρέος της. Ακόμα, το Κρεμλίνο δεν έδειξε να θέλει να βοηθήσει την Κύπρο οικονομικά στην πρόσφατη ύφεση του 2013. Ο αρθρογράφος καταλήγει πως οι παραπάνω ξένες πολιτικές, ιδεολογικές και πρακτικές ιδέες θα έπρεπε να εκληφθούν σοβαρά από την κυβέρνηση για να μην παραβιαστούν άλλες «κόκκινες γραμμές» στη συνάντηση με τη Ρωσία.

Δημοφιλή