ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2015 13:54 EEST | Updated 09/04/2015 13:55 EEST

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία με αίτημα να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας

People take part in a demonstration against austerity measures in Rennes, western France  on April 9, 2015 as part of a national strike called by French unions CGT, FO, FSU and Union Syndicale Solidaires. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER        (Photo credit should read DAMIEN MEYER/AFP/Getty Images)
DAMIEN MEYER via Getty Images
People take part in a demonstration against austerity measures in Rennes, western France on April 9, 2015 as part of a national strike called by French unions CGT, FO, FSU and Union Syndicale Solidaires. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER (Photo credit should read DAMIEN MEYER/AFP/Getty Images)

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία προκειμένου να φωνάξουν «τέλος στη λιτότητα» και στο «πάγωμα» των μισθών, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία τεσσάρων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, οι οποίες κήρυξαν στάσεις εργασίας.

«Το σύνθημα είναι: να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνη που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef (των εργοδοτών)», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της ένωσης CGT, ενώ βρισκόταν μαζί με το συνάδελφό του, του συνδικάτου FO Ζαν Κλοντ Μαϊγί, στην αρχή της μαζικής πορείας στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

france austerity

Οι διεκδικήσεις μας αφορούν «την αναπροσαρμογή των μισθών, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στην απασχόληση» εξήγησε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ενώ τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στην χώρα, που μετρά πλέον 3,5 εκατομμύρια ανέργους.

france austerity

Οι δύο άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ήταν η FSU (εκπαίδευση) και Solidaires.

Πολλές όμως αντιπροσωπευτικές συνομοσπονδίες - CFDT, CFTC, CGC, CFDT, UNSA - δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Το πρωί της Πέμπτης, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους διαφόρων περιοχών, όπου διοργανώθηκαν περισσότερες από 80 πορείες.

france austerity

Ο Ζαν Κλοντ Μαϊγί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «αισιόδοξος» για τη στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται 10 ημέρες μετά τις νομαρχιακές εκλογές που σηματοδότησαν η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, η άνοδος της Δεξιάς και η παγίωση του Εθνικού Μετώπου (ακροδεξιά).

Για τον Μαρτινέζ οι μισθωτοί «τιμώρησαν την Αριστερά» λόγω των πολιτικών «λιτότητας αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανεργία και η άνοδος της ξενοφοβίας».

france austerity

Εκτός των αερομεταφορών, όπου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν από την Τετάρτη και συνεχίζουν και την Πέμπτη δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες ενώ κλειστός έμεινε ο Πύργος του Άιφελ καθώς οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του πλέον δημοφιλούς μνημείου στον κόσμο συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post