ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2015 15:21 EEST | Updated 09/04/2015 15:22 EEST

Η Ουκρανία «σβήνει» κάθε ίχνος του σοβιετικού παρελθόντος της. Απειλείται το Κομμουνιστικό Κόμμα

FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images
A man waves the Soviet Union flag in Simferopol's Lenin Square on March 16, 2014. Polls opened today in a referendum on the peninsula of Crimea, in which voters are to voice their wish to either join Russia or become an effectively independent state connected to Ukraine. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα έναν νόμο που απαγορεύει κάθε «προπαγάνδα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών και ναζιστικών καθεστώτων», έπειτα από μήνες κρίσης με τη Ρωσία, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο την περίπλοκη κληρονομιά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου: την ΕΣΣΔ και τους εθνικιστές.

Συνολικά 254 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής, έναντι των 226 που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί.

Το νομοσχέδιο αυτό, που μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, καταδικάζει «τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά και ναζιστικά καθεστώτα στην Ουκρανία» και απαγορεύει «κάθε δημόσια άρνηση» «του εγκληματικού τους χαρακτήρα», καθώς και κάθε «αναπαραγωγή», «μετάδοση» και «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους, εκτός κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς λόγους ή στα κοιμητήρια.

Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί καθώς και μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.

Οι οργανώσεις και τα κόμματα που παραβιάζουν τον νόμο αυτό θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Τα πρόσωπα που θα κριθούν ένοχα για αναπαραγωγή ή μετάδοση σοβιετικών ή ναζιστικών συμβόλων, και όσα κυρίως παιανίσουν δημοσίως τον σοβιετικό ύμνο, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και δέκα έτη, βάσει του νέου νόμου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)