Αφίσες της αστυνομίας στοχοποιούν τα θύματα βιασμού στο Σάσεξ - Πολίτες ξεκινούν καμπάνια για να αποσυρθούν

Αφίσες της αστυνομίας στοχοποιούν τα θύματα βιασμού στο Σάσεξ - Πολίτες ξεκινούν καμπάνια για να αποσυρθούν
sussex police

Οξύτατη κριτική έχει δεχτεί μια καμπάνια της αστυνομίας της πόλης Σάσεξ, καθώς φαίνεται πως έμμεσα ρίχνει την ευθύνη ενός βιασμού στα θύματα και στο φιλικό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία έχει δημιουργήσει αφίσες στις οποίες δύο γυναίκες που φαίνεται πως έχουν βγει για ποτό, βγάζουν μια σέλφι. Η αφίσα προειδοποιεί στο τέλος γράφοντας:

«Ποια από τις φίλες σας είναι πιο ευάλωτη σε μια βραδινή έξοδο; Αυτή που αφήνεις πίσω. Πολλές σεξουαλικές επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Μείνετε μαζί και μην αφήσετε την φίλη σας να φύγει μόνη της με ένα ξένο».

Η καμπάνια της αστυνομίας έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στο Twitter και πολλοί κατηγορούν τους υπευθύνους ότι ρίχνουν το φταίξιμο στις γυναίκες. Η Κέιτι Ράσελ από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Rape Crisis» δήλωσε πως ναι μεν είναι καλή η συμβουλή του να μην αφήνεις τους φίλους σου μόνους τους σε μια βραδινή έξοδο, όμως η επιλογή της φωτογραφίας σε συνδυασμό με το κείμενο, τοποθετούν την καμπάνια στο ίδιο τσουβάλι με εκείνες που δίνουν συμβουλές πρόληψης στα θύματα αντί στους πραγματικούς υπαίτιους, δηλαδή τους βιαστές.

Ακόμα, η Ράσελ τόνισε πως η αστυνομία θα ήταν καλύτερο αν απευθυνόταν στους νεαρούς άνδρες με μηνύματα που αφορούν τη συναίνεση στο σεξ, καθώς η στοχοποίηση των γυναικών μπορεί να οδηγήσει πολλά θύματα σε σκέψεις αυτο-ενοχής.

Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία του Σάσεξ αρνείται να αλλάξει τις αφίσες και αναφέρει πως αυτές δημιουργήθηκαν ύστερα από μήνες ερευνών και μετά από συζητήσεις με συνεταιρικά πρακτορεία και «ανθρώπους της νύχτας». Τόνισαν πως οι πορτιέρηδες, οι οδηγοί ταξί, το προσωπικό των μπαρ, οι φίλοι και γενικότερα το κοινό οφείλει να προστατεύει τους άλλους από εκείνους που μπορεί να τους πειράξουν.

«Είναι η πρώτη φορά που αγγίζουμε με τέτοιο τρόπο το θέμα για να ενημερώσουμε τον κόσμο, με πρώτο βήμα να παροτρύνουμε τους φίλους να μένουν μαζί και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο, ώστε κανένας να μην μένει μόνος με ένα ξένο» δήλωσε η αρχιεπιθεωρήτρια Κέιτι Γουλφορντ.

Η καμπάνια είναι η δεύτερη στην Αγγλία που κατηγορείται ότι στοχοποιεί τα θύματα βιασμού. Πρόσφατη καμπάνια στο Λονδίνο ζητούσε από τις γυναίκες να ανεβάσουν φωτογραφία του εαυτού τους με το hashtag #HomeSafeSelfie.

Σήμερα, Πέμπτη, ξεκίνησε μια καμπάνια για να αλλάξουν οι αφίσες στην πλατφόρμα Change.org.

Πηγή: Daily Telegraph

Δημοφιλή