Ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες κατέβαλαν το ποσό που τους αναλογεί για το κατοχικό δάνειο

Ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες κατέβαλαν το ποσό που τους αναλογεί για το κατοχικό δάνειο
e - messara.gr

Ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες, ο Ιllο Mechlinski-Gerwinn και η Gerhard Gerwinn οι οποίοι κατοικούν αρκετά χρόνια στα Πιτσίδια του δήμου Φαιστού Ηρακλείου ζήτησαν και πλήρωσαν το ποσό που πιστεύουν πως τους αναλογεί από το κατοχικό δάνειο.

Όπως είπαν, στον ιστότοπο e-mesara.gr, επηρεάστηκαν από το γερµανικό περιοδικό Spiegel όταν διάβασαν για τον Ludwig Ζaccharo και τη Nina Lange, οι οποίοι είχαν δηλώσει πως πρώτα πρέπει να πληρώσει η Γερµανία το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα, πριν απαιτήσει από την Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της προς την Ε.Ε.».

«Αυτοί οι δύο λογάριασαν ένα ποσό, µαζί µε τους τόκους, που κατά την γνώμη τους θα έπρεπε να πληρώσει η Γερµανία. Συναντήθηκαν µε τον δήµαρχο Ναυπλίου και του έδωσαν όσα νόµιζαν πως πρέπει να πληρώσουν οι δυο τoυς. Επίτηδες, ενημέρωσαν τον Τύπο και το κοινό, όχι για να βγουν στη δημοσιότητα, αλλά για να συνειδητοποιήσει το κοινό το πρόβλημα» είπε το ζευγάρι των Γερμανών.

«Η ιδέα µας άρεσε τόσο πολύ και αποφασίσαμε να κάνουνε κάτι παρόμοιο. Δεν µας ενδιαφέρει το ακριβές ποσό και τα νούµερα, αλλά ο συµβολικός χαρακτήρας της προσωπικής υποχρέωσης για τις πολεµικές αποζηµιώσεις. Θέλουµε, όπως ο Ludwig Ζaccharo και η Nina Lange να δείξουµε ότι η Γερµανία ακόµα και 70 χρόνια µετά τον πόλεµο, δεν πρέπει να αποφύγει να πληρώσει το δάνειο. Στον Τύπο διαβάσαμε, ότι το κατοχικό δάνειο του 1942 έχει τώρα µια αξία, µε τόκους κλπ, που κυμαίνεται μεταξύ 8.000.000.000 ευρώ και 12.000.000.000 ευρώ. Αν υποθέσουμεµε ότι η Γερµανία έχει περίπου 82.000.000 κατοίκους και το κατοχικό δάνειο έχει αξία 12.000.000.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να δώσει ο κάθε πολίτης περίπου 150 ευρώ».

Και το ζευγάρι των Γερμανών κατέληξε λέγοντας: «Εµείς ερχόµαστε πάνω από 30 χρόνια στα Πιτσίδια και δεν απολαµβάνουµε µόνο την πανέµορφη φύση, αλλά και την εξαιρετική φιλοξενία των κατοίκων των Πιτσιδίων προς τους Γερµανούς, παρ' όλο το απίστευτο παρελθόν της Γερµανίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Για αυτό έδωσε ο καθένας µας 150 ευρώ δηλαδή 300 ευρώ για υποστήριξη των άπορων κατοίκων των Πιτσιδίων».

Έτσι, το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, η Ιllο Mechlinski-Gerwinn και ο Gerhard Gerwinn συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πιτσιδίων κ. Δημήτρη Καρανδινό και του επέδωσε το ποσό των 300 ευρώ.

Δημοφιλή