Ξεσκονίζουν τη λίστα οι θεσμοί: Συνεχίζονται οι πιέσεις για το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη λήψη νέων μέτρων

Ξεσκονίζουν τη λίστα οι θεσμοί: Συνεχίζονται οι πιέσεις για το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη λήψη νέων μέτρων
Nikos Libertas / SOOC

Βήμα-βήμα συνεχίζεται η εξέταση της λίστας μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς έως τις 20 Απριλίου ώστε οι τελικές προτάσεις να κατατεθούν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Στόχος είναι στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης στην Λετονία, να έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας και όχι σε τεχνικές λεπτομέρειες ή ακόμα χειρότερα στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο χθες το κέντρο της διαπραγμάτευσης μεταφέρθηκε στο Euro Working Group. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε στις 5.00 το απόγευμα και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή στο δείπνο, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχείρησαν να κάνουν την πρώτη αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, εντοπίζοντας τα σημεία συμφωνίας, αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο χθεσινό EWG, προσήλθε στις Βρυξέλλες με των λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, εμπλουτισμένη όμως και με νέες προτάσεις επιπλέον 1δισ ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα από την λίστα που έχει ετοιμάσει η Αθήνα ανεβαίνουν στα 5,7-7,1 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι και η νέα λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα. Όπως εξηγούν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ή κατάργηση των εξαιρέσεων (π.χ μειωμένος συντελεστής στα νησιά), ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται και στο Ασφαλιστικό

Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι οι θεσμοί εμμένουν στην άποψη τους ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αντίστοιχα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2015, αλλά και το κλείσιμο του 2014, ώστε να καταλήξουν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το στόχο του πλεονάσματος, αλλά και το μέγεθος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες (με μια διακοπή για τις εορτές του Πάσχα) ώστε την επόμενη εβδομάδα να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Όλα δείχνουν ότι μια πρώτη εκτίμηση της προόδους θα γίνει κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεδομένο θεωρείται ότι στο περιθώριο της συνόδου τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία θα έχει τη δυνατότητα να έχει συναντήσεις με παράγοντες των θεσμών ώστε να εξεταστεί η πρόοδος των επαφών.

Δημοφιλή