ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/04/2015 09:09 EEST | Updated 09/04/2015 09:09 EEST

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο «στριμώχνει» τον Ντάισελμπλουμ. Θα δώσει εξηγήσεις για την κρατική τράπεζα ABN Amro

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem speaks to journalists as he arrives for a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels on March 9, 2015. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Μετά από την άσκηση πίεσης επί μήνες στους Έλληνες πολιτικούς, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θα υποβληθεί και ο ίδιος σήμερα σε εξονυχιστική εξέταση από το Κοινοβούλιο της χώρας του για τους χειρισμούς που έκανε στην κρατική τράπεζα ABN Amro Group, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Ντάισελμπλουμ θα εξετασθεί στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, μετά την κατακραυγή από βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στις αποδοχών ανώτατων στελεχών της ABN Amro, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να καθυστερήσει την πρώτη δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών των τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι ο Ντάισελμπλουμ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις αυξήσεις των αμοιβών. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών ήταν «ανόητες, το είπε δυνατά και καθαρά. Αλλά επίσης είπε ότι θα τις υποστηρίξει από την άποψη της νομιμότητάς τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ABN Amro, Ρικ Βαν Σλίνγκελαντ, την Τρίτη στους βουλευτές στη Χάγη.

Ο Ντάισελμπλουμ πρέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ελιχθεί σε ερωτήσεις που θα του κάνουν βουλευτές σχετικά με τον έλεγχο των κινδύνων διαφθοράς στην ABN Amro, ενώ ο ίδιος ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το πρόγραμμα βοήθειάς της με τον ρόλο του προέδρου του Eurogroup. Οι βουλευτές ανησυχούν ότι το ολλανδικό κράτος θα χάσει κάποια δισ. ευρώ από το πακέτο των 22 δισ. ευρώ που έδωσε για να διασώσει την τράπεζα στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο αιφνιδιάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν στην ετήσια έκθεση της ABN Amro αποκαλύφθηκε ότι έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έλαβαν επιπλέον 100.000 ευρώ αμοιβή το 2014. Αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν τους είχε ενημερώσει ποτέ για την αύξηση των αμοιβών και τον επέκριναν ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αντίδραση των Ολλανδών ψηφοφόρων. Οι βουλευτές οργίσθηκαν ιδιαίτερα, καθώς, ταυτόχρονα, η τράπεζα επέτρεψε την αποχώρηση εργαζομένων και «πάγωσε» τις αμοιβές των άλλων υπαλλήλων της. «Ο Ντάισελμπλουμ θα αντιμετωπίσει μία δύσκολη συζήτηση στο Κοινοβούλιο», δήλωσε βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)