Τσίπρας: Για την Ελλάδα η Ρωσία δεν αποτελεί λύση για τις διαπραγματεύσεις

Τσίπρας: Για την Ελλάδα η Ρωσία δεν αποτελεί λύση για τις διαπραγματεύσεις
γραφείο πρωθυπουργού

Με νέες επαφές συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα δεν αναζητά λύσεις στις διαπραγματεύσεις στη Ρωσία.

«Για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική - μπορεί να λυθεί. Για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο».

Για τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο επεσήμανε ότι η Τετάρτη ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, επανεκκίνησης και αναζωογόνησης για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Όχι διότι συμφωνήσαμε σε όλα, ή κλείσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Αλλά επειδή, με τον Πρόεδρο Πούτιν, εντοπίσαμε – και μέσω της υιοθέτησης Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2015-2016 – τους τομείς στους οποίους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας», σημείωσε. Στο εμπόριο εντοπίσαμε, συνέχισε, δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα. «Παράλληλα, ανοίξαμε την συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής μας συνεργασίας σε αυτή τη βάση, προτίθεμαι, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να συμμετάσχω με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο στην Αγία Πετρούπολη».

Για το ουκρανικό ζήτημα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση μέσω κυρώσεων στην Ρωσία.

«Η ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί διακύβευμα που για εμάς στην Ελλάδα έχει και επιπλέον σημασία, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Δεν πιστεύω όμως, ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ».

Δημοφιλή