Προ των πυλών η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άλλο σώμα

Προ των πυλών η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άλλο σώμα

Για μια «τρομακτική, αλλά επίσης πολύ ενδιαφέρουσα» εγχείρηση κάνει λόγο ο Βάλερι Σπιριδόνοφ, ο Ρώσος που σκοπεύει να αποτελέσει τον πρώτο άνθρωπο το κεφάλι του οποίου θα μεταμοσχευθεί σε άλλο σώμα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, την επέμβαση – η οποία παραπέμπει άμεσα σε επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Τα Σύνορα της Φαντασίας» ή τον «Φρανκενστάιν» της Μαίρης Σέλεϊ- θα πραγματοποιήσει ο αμφιλεγόμενος Ιταλός γιατρός Σέρτζιο Καναβέρο, τα σχέδια του οποίου έχουν γίνει δεκτά με έντονο σκεπτικισμό. Ωστόσο ο Σπιριδόνοφ, που πάσχει από την σπάνια γενετική ασθένεια Βέρντνιγκ- Χόφμαν, που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά των μυών, δηλώνει πρόθυμος να υποβληθεί σε αυτήν, καθώς είναι η μόνη του ελπίδα να ζήσει σε ένα υγιές σώμα.

«Αν φοβάμαι; Φυσικά και ναι. Αλλά δεν είναι μόνο πολύ τρομακτικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον» ανέφερε στην MailOnline, μιλώντας στο σπίτι του από τη ρωσική πόλη Βλάντιμιρ, 120 μίλια από τη Μόσχα. «Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι δεν έχω στα αλήθεια πολλές επιλογές. Αν δεν πάρω αυτή την ευκαιρία, η μοίρα μου θα είναι πολύ λυπηρή. Κάθε χρόνο η κατάστασή μου χειροτερεύει».

Ο Σπιριδόνοφ έχει μιλήσει με τον Καναβέρο από το Skype, αλλά δεν έχουν συναντηθεί. Ο ίδιος ήταν αυτός που απευθύνθηκε στον Ιταλό γιατρό, ζητώντας του να υποβληθεί στην επέμβαση.

Η όλη ιδέα είναι να αφαιρεθεί το κεφάλι κάποιου που πάσχει από εκφυλιστική ασθένεια και να μεταμοσχευθεί στο σώμα κάποιου που είναι εγκεφαλικά νεκρός, αλλά το σώμα του λειτουργεί ακόμα.

Όπως είπε ο ίδιος ο 30χρονος επιστήμονας υπολογιστών στο Russia Today, ενδιαφέρεται πολύ για την τεχνολογία, «και οτιδήποτε προοδευτικό που θα μπορούσε να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο».

«Το να κάνει κάτι τέτοιο δεν είναι απλά μια εξαίρετη ευκαιρία για εμένα, αλλά θα δημιουργήσει επίσης μια επιστημονική βάση για μελλοντικές γενιές, ασχέτως του ποιο θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα».

Από πλευράς του, ο Καναβέρο δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο ότι «η Ρωσία έστειλε τον Γιούρι Γκαγκάριν στο Διάστημα με σημαντικές πιθανότητες να σκοτωθεί. Η Αμερική έστειλε τον Νιλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη με σημαντικές πιθανότητες να σκοτωθεί. Και εδώ οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ καλύτερες».

Κατά τον Ιταλό γιατρό, η εγχείρηση αναμένεται να διαρκέσει 36 ώρες και να κοστίσει πάνω από 11 εκατ. δολάρια. Κατά τη διάρκειά της ο εγκέφαλος του ασθενούς θα ψυχθεί σε θερμοκρασία 10-15 βαθμών Κελσίου για να επιμηκυνθεί ο χρόνος κατά τον οποίο τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο. Θα χρησιμοποιηθεί ένα εξαιρετικά κοφτερό νυστέρι, για να αποκοπεί η σπονδυλική στήλη, και ειδική βιολογική κόλλα για να προσκολληθεί το κεφάλι στο νέο σώμα. Εν συνεχεία ο Βάλερι θα τεθεί σε κώμα για τρεις με τέσσερις εβδομάδες, για να μην κινείται, ενώ θα του χορηγηθούν ανοσοκατασταλτικά για να αποφευχθεί η απόρριψη του κεφαλιού από το νέο σώμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Χαντ Μπάτζερ, της American Association for Neurological Surgeons, ίσως η μοίρα που περιμένει τον Σπιριδόνοφ να είναι «χειρότερη από τον θάνατο», ενώ ο Άρθουρ Κάπλαν, του Langone Medical Centre του New York University, χαρακτήρισε τον Καναβέρο «τρελό».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, η ιδέα είχε προταθεί από τον Καναβέρο αρχικά το 2013, στο Turin Advanced Neuromodulation Group στην Ιταλία, με τον ίδιο να εκτιμά τότε ότι η εγχείρηση θα ήταν δυνατή κατά το 2017.

Η πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης κεφαλιού είχε λάβει χώρα το 1954, με σκύλο, από τον Σοβιετικό γιατρό Βλάντιμιρ Ντεμίχοφ: το κεφάλι και τα μπροστινά πόδια ενός κουταβιού είχαν μεταμοσχευθεί στο σώμα ενός μεγαλύτερου σκύλου. Ο Ντεμίχοφ είχε κάνει αρκετές προσπάθειες, ωστόσο οι σκύλοι επιζούσαν μόνο για δύο με έξι ημέρες.

Δημοφιλή