«Η δύναμη είναι η νέα ομορφιά»: Το φωτογραφικό project μιας μαμάς που πάει κόντρα στα πρότυπα της κοινωνίας

«Η δύναμη είναι η νέα ομορφιά»: Το φωτογραφικό project μιας μαμάς που πάει κόντρα στα πρότυπα της κοινωνίας

Από τις πλαστικές κούκλες-πριγκίπισσες των παιδικών τους χρόνων μέχρι τα blogs ομορφιάς της εφηβείας τους, τα σημερινά κορίτσια παγκοσμίως βομβαρδίζονται με εικόνες που τους λένε πως πρέπει να είναι «όμορφες».

Η Kate Parker, μια φωτογράφος από την Ατλάντα των ΗΠΑ, αποφάσισε να ξεκινήσει το «Strong Is The New Pretty» («Η Δύναμη είναι η νέα Ομορφιά»), ένα φωτογραφικό project που δείχνει πως στην πραγματικότητα τα κορίτσια του σήμερα φωνάζουν, αθλούνται, είναι άφοβα, ακατάστατα, γεμάτα ευτυχία αλλά και προβληματισμούς.

«Ήθελα να γιορτάσω αυτά τα κορίτσια όπως ακριβώς είναι, όχι όπως ο κόσμος περιμένει να είναι τα θηλυκά» λέει η Parker στην HuffPost UK Lifestyle. «Το να είσαι όμορφη ή τέλεια δεν είναι σημαντικό. Το να είσαι ο εαυτός σου, είναι».

Η Parker δεν είχε αρχικά κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο όταν ξεκίνησε να φωτογραφίζει τις κόρες της και τις φίλες τους. Ήθελε απλά να καταγράψει την παιδική τους ηλικία και να εξασκηθεί με την φωτογραφική μηχανή της. Σύντομα όμως συνειδητοποίησε πως οι φωτογραφίες της απεικόνιζαν κάτι ιδιαίτερο σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι κορίτσι.

«Μετά από περίπου ένα χρόνο, εξελίχθηκε οργανικά σε κάτι εντελώς διαφορετικό» λέει η Parker. «Οι φωτογραφίες άλλαξαν. Ξεκίνησα να βλέπω μοτίβα και κατάλαβα πως οι εικόνες όπου τα κορίτσια είχαν απαθανατιστεί σε αυθόρμητες πόζες, ήταν και οι πιο δυνατές. Οι φωτογραφίες που έδειχναν τα κορίτσια όπως είναι πραγματικά ήταν οι αγαπημένες μου. Αφού το είδα αυτό, ξεκίνησα να φωτογραφίζω με αυτό στο μυαλό μου».

Το project της τώρα στοχεύει να δείξει τόσο στα κορίτσια που συμμετέχουν σε αυτό όσο και σε άλλες γυναίκες πως δεν είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν τίποτα στην κοινωνία, ειδικά στο κομμάτι της ομορφιάς.

«Ασκείται μεγάλη πίεση στα κορίτσια και στις γυναίκες για να έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα και μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ήθελα να ξέρουν οι κόρες μου πως είναι αρκετό να είναι αυτές που είναι από τη φύση τους» λέει η Parker.

Strong Is The New Pretty

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, επισκεφθείτε το επίσημο site της Kate Parker, την σελίδα της στο Facebook ή τον λογαριασμό της στο Twitter.