Επιμένει η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ: Ζητά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα

Επιμένει η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ: Ζητά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα
(AP Photo/Andrew Harnik)
(AP Photo/Andrew Harnik)
ASSOCIATED PRESS

Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την κυβέρνηση δηλώνει μεν αισιόδοξη για συμφωνία αλλά να ξεκαθαρίζει ότι σε κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να κάνει πίσω η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στην ανάγκη αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, τις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο PBS τονίζοντας χαρακτηριστικά για την Ελλάδα: «Το σύστημα των συντάξεων είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο, πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Αυτό που «χρειάζεται διακαώς» η ελληνική οικονομία, είπε επίσης, είναι οι «σε βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που «δεν έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια», ώστε να απελευθερωθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους.

Ως παραδείγματα κλειστών αγορών, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Ενώ όταν δοκιμάστηκε η πώλησή του σε άλλα καταστήματα, όπως είπε, οι τιμές μειώθηκαν, στη συνέχεια το προϊόν «επέστρεψε γρήγορα στα φαρμακεία». «Αυτό δεν είναι καλή ιδέα», σχολίασε.

Όσον αφορά τις μεταφορές, σημείωσε πως πρόκειται για μια «πολύ, πολύ ρυθμισμένη» αγορά, όπου δεν είναι δυνατό να εισέλθουν «νέοι παίχτες».

Με ανησυχεί αν ο Βαρουφάκης θα κάνει αυτά που συζητήσαμε

Παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για το αν όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έκτακτη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, θα υλοποιηθούν.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι αν η υπόλοιπη συζήτηση που είχαμε θα εφαρμοστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιμονή για μέτρα

Το θέμα των νέων μέτρων πιέζει την κυβέρνηση καθώς οι θεσμοί επιμένουν κατά τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης με δήλωσή του.

Ειδικότερα σχολιάζοντας τη δήλωση του πρόεδρου της ΝΔ τόνισε: «Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι παροτρύνει ο κ. Σαμαράς την κυβέρνηση να αποδεχθεί για να κλείσει η συμφωνία. Μειώσεις συντάξεων; Κατάργηση των επικουρικών; Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων; Αυξήσεις στο Φ.Π.Α.; Ξεπούλημα δημοσίου πλούτου; Γιατί μια τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση».

Τσακαλώτος: Εξετάζουμε ακραίες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά ως εκεί

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει κάποιες ακραίες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά ως εκεί.

«Αν προσπαθήσεις να μελετήσεις τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού έχοντας ανεργία πάνω από 20%, στο μόνο συμπέρασμα που θα οδηγηθείς είναι ότι πρέπει να πετσοκόψεις τις συντάξεις. Δεν είναι όμως λογική αυτή, εκτός κι αν είσαι εμμονικά νεοφιλελεύθερος» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Έτοιμοι για συμβιβασμούς αλλά όχι να συμβιβαστούμε, δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτές προχωρούν με ικανοποιητικό βαθμό και ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτευχθεί έως τις 24 Απριλίου.

Δημοφιλή