Ψυχροπολεμικό κλίμα: Η Γερμανία επαναφέρει σε υπηρεσία 100 Leopard 2 λόγω της έντασης με τη Ρωσία

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Η Γερμανία επαναφέρει σε υπηρεσία 100 Leopard 2 λόγω της έντασης με τη Ρωσία
A Leopard 2 tank is pictured during a demonstration event held for the media by the German Bundeswehr in Munster near Hannover, Germany, Wednesday, Sept. 28, 2011. (AP Photo/Michael Sohn)
A Leopard 2 tank is pictured during a demonstration event held for the media by the German Bundeswehr in Munster near Hannover, Germany, Wednesday, Sept. 28, 2011. (AP Photo/Michael Sohn)
ASSOCIATED PRESS

Να επαναφέρει σε ενεργό υπηρεσία 100 άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία ήταν σε κατάσταση αποθήκευσης σχεδιάζει η Γερμανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε μια κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως «απάντηση» της γερμανικής κυβέρνησης στη Ρωσία εν μέσω των εντάσεων για την Ουκρανία.

Τα άρματα είχαν τεθεί εκτός υπηρεσίας, πωλούμενα στη βιομηχανία, στο πλαίσιο περικοπών στις αμυντικές δαπάνες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, θα δαπανηθούν 22 εκατ. δολάρια για να αυξηθεί ο αριθμός των αρμάτων μάχης της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού) στα 328. Σημειώνεται ότι το Leopard 2 βρίσκεται και στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού (εκδόσεις Leopard 2A4 και Leopard 2A6HEL).

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Φεβρουάριο στη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση προκλήσεων που προκύπτουν από την κρίση στην Ουκρανία και την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης στον διπλασιασμό της Response Force της Συμμαχίας, υποδεικνύοντας ότι τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία αποτελούν κάτι παραπάνω από μια προσωρινή κρίση.

Σημειώνεται ότι για την επανενεργοποίηση των 100 Leopard 2 είχε γίνει λόγος σε προηγούμενο δημοσίευμα του Der Spiegel, όπου αναφερόταν ότι θα γινόταν επαναγορά τους από την αμυντική βιομηχανία, που τα είχε αποθηκεύσει. Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε ο Τζενς Φλόσντορφ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρέπει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σωστό σημείο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένων των νέων στόχων περί ευελιξίας και ταχέων αντιδράσεων. Ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων αναμένεται να αρχίσει το 2017.

Στο μεταξύ, άπραγη όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό/ ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της δεν παραμένει και η Ρωσία, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ, να ανακοινώνει ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας παρέλαβε 24 εκσυγχρονισμένα αναχαιτιστικά MiG-31BM (νατοϊκός προσδιορισμός «Foxhound»). Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Jane's, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι 12-13 MiG-31 θα εκσυγχρονίζονται κάθε χρόνο, με στόχο τα 130 αεροσκάφη του τύπου στο οπλοστάσιο της ρωσικής αεροπορίας. To MiG-31 αποτελεί ένα αναχαιτιστικό με ρίζες στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και είναι ένα από τα ταχύτερα μαχητικά αεροσκάφη που είναι σε ενεργό υπηρεσία σήμερα, καθώς ο ρόλος του ήταν αυτός της αναχαίτισης νατοϊκών εισβολέων υψηλών επιδόσεων, όπως πυραύλων cruise, βομβαρδιστικών και αναγνωριστικών/ κατασκοπευτικών. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ραντάρ και συστημάτων ελέγχου πυρός, με στόχο τα αεροσκάφη να παραμείνουν επιχειρησιακά για 40-45 χρόνια (αυτή τη στιγμή η «ηλικία» τους είναι 20-30 χρόνια).

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι την Τρίτη 7 Απριλίου έλαβε χώρα νέο παρολίγον «θερμό» επεισόδιο μεταξύ ρωσικού Su-27 και αμερικανικού αναγνωριστικού RC-135U, που κινδύνεψαν να συγκρουστούν πάνω από τη Βαλτική.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα κατηγόρησε την Παρασκευή το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί “πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους”, μετά την έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.

«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης» , τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει» την κοινωνία και προωθεί «μια εθνικιστική ιδεολογία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κίεβο παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, «εξυμνώντας» τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους.

Επίσης, ο στρατός της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν την Παρασκευή ότι κλιμακώνουν τις επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από δύο μήνες.

Η σύρραξη δεν μοιάζει να έχει τερματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στα μέσα του Φεβρουαρίου παραμένει μεν τυπικά σε ισχύ και γενικά τηρείται, αλλά απώλειες αναφέρονται σχεδόν καθημερινά από τις δύο πλευρές.

Δημοφιλή