Μαλάλα Γιουσαφζάι: Το όνομα της σε αστεροειδή από τη NASA για να τιμήσει την ακτιβιστική της δράση

Ανακάλυψε αστεροειδή και τον ''βάφτισε'' Μαλάλα

wow.southbankcentre.co.uk/event/malala-yousafzai/" data-caption="Malala Yousafzai is a campaigner who in 2012 was shot for her activist work. As part of WOW 2014, she talks about the systemic nature of gender inequality and bringing about change.More on this event:wow.southbankcentre.co.uk/event/malala-yousafzai/" data-credit="Southbank Centre London/Flickr">

Ένα αστεροειδή με το όνομά της απέκτησε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή ακτιβίστρια από το Πακιστάν, που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση και έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2014.

Συγκεκριμένα, ο Amy Mainzer, ο αστρονόμος της NASA που ανακάλυψε τον αστεροειδή πλάτους μεγαλύτερου από 2 μίλια, που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία, αποφάσισε να δώσει το όνομα της νεαρής ακτιβίστριας στον αστεροειδή, που πλέον ονομάζεται και επίσημα “316201 Malala”.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Mainzer, σε κείμενο του στο Malala Fund Blog: “Αν κάποιος αξίζει να ονομαστεί αστεροειδής με το όνομα του, είναι αυτή”.

Συνέχισε αναφέροντας ότι ένας συνάδελφος του τον έκανε να προσέξει το γεγονός πως, μολονότι πολλοί αστεροειδείς έχουν λάβει ονόματα ανθρώπων, πολύ λίγοι έχουν λάβει ονομασίες με σκοπό να τιμηθεί η προσφορά γυναικών.

Υπενθυμίζεται πως, τον Σεπτέμβριο του 2012, αφού η Μαλάλα είχε μπλογκάρει σχετικά με την επιθυμία της να ακολουθήσει ιατρική καριέρα, ένας ταλιμπάν την είχε πυροβολήσει καθώς εκείνη επιβιβαζόταν στο σχολικό λεωφορείο.

Δημοφιλή