ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2015 07:57 EEST | Updated 12/04/2015 15:21 EEST

Ο άνθρωπος που έχει την ίδια ασθένεια με τον Χόντορ του Game of Thrones (βίντεο)

Hodor

Πριν από λίγες ημέρες το επιστημονικό ένθετο του New York Magazine, Science of Us, έκανε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στην περίπτωση του Χόντορ, του καλοκάγαθου γίγαντα του Game of Thrones ο οποίος το μόνο που λέει συνέχεια είναι η λέξη «χόντορ».

Ο συγγραφέας του κειμένου, Jordan Graines Lewis, εξήγησε πως η πάθηση του Χόντορ υπάρχει στην πραγματικότητα και πρόκειται για μια ασθένεια που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εκφραστική αφασία. Το συγκεκριμένο είδος αφασίας αφήνει τους ασθενείς με ελάχιστες λέξεις στο λεξιλόγιό τους και, σε μερικές περιπτώσεις, μόνο με μία. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, ο χαρακτηρισμός «αφασία» καλύπτει ένα ευρύτερο πλέγμα συμπτωμάτων της εν λόγω ασθένειας, που επηρεάζουν τόσο την ομιλία όσο και την ικανότητα κατανόησης. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, στα αγγλικά, εδώ.

Από ότι φαίνεται όμως, υπάρχει ένας ακόμα άνθρωπος στον κόσμο, αυτή τη φορά στην πραγματική ζωή και όχι σε κάποια σειρά μυθοπλασίας, που έχει ακριβώς την ίδια ασθένεια με τον Χόντορ.

Ο άντρας που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πάσχει από το είδος αφασίας που αναφέραμε πριν, με αποτέλεσμα να μπορεί να εκφέρει μόνο την λέξη «tono». Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον στο βίντεο είναι πως ο ασθενής δεν συνειδητοποιεί πως επαναλαμβάνει την ίδια λέξη, απατώντας στις ερωτήσεις που του γίνονται με ψύχραιμο ύφος και χειρονομίες, σαν να μιλά κανονικά. Ωστόσο, όταν του ζητείται να μετρήσει από το 1 μέχρι το 4, καταφέρνει να προφέρει τους αριθμούς κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όταν όμως προσπαθεί να μετρήσει από το 1 μέχρι το 20, γυρίζει πάλι στο «tono».

Απόψε, Κυριακή του Πάσχα, το Game of Thrones επιστρέφει στις ζωές μας, μαζί του και ο αγαπημένος Χόντορ. Μόνο που μετά από αυτή την έρευνα και το βίντεο που μόλις είδαμε, θα είναι ίσως λίγο δύσκολο να ξανακάνουμε πλάκα για την ομιλία του.