Γιατί τσουγκρίζουμε αβγά το Πάσχα;

Γιατί τσουγκρίζουμε αβγά το Πάσχα;
Hecuba's Story/Flickr

Σύμφωνα με την παράδοση όταν το κέλυφός του αβγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια ζωή. Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.

Ο λαογράφος και τέως διευθυντής της Μανουσείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σιάτιστας Γιώργος Μπόντας εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το βρασμένο αυγό συμβολίζει τον θανατωμένο Χριστό, που με το τσούγκρισμα κατά την Ανάσταση ανασταίνεται και μας γεμίζει με ελπίδα για νέα ζωή, πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη.

«Το τσόφλι συμβολίζει τον τάφο του Κυρίου και το σπάσιμό του το άνοιγμα του τάφου, την παραμέριση της πέτρας που το σκεπάζει και την έξοδο του Χριστού. Το αυγό προσφέρεται εύκολα, είναι τόσο μικρό και δίνει τόσα πολλά, μεταφέρει παντού την αγάπη, τη θυσία, την Ανάσταση, την ενότητα, τη θύμηση, την ανθρωπιά», τονίζει

Για το κόκκινο χρώμα του πασχαλινού αυγού, επισημαίνει πως παραπέμπει στους προχριστιανικούς θανάτους θεών, το αίμα του εβραϊκού προβάτου και το αίμα του χριστού. Έδωσε, μάλιστα, την ονομασία του και στη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία στη Δυτική Μακεδονία ονομάζεται επίσης και "Κόκκινη Πέμπτη" ή "Κόκκινη Πέφτη".

Πολλοί λένε, άλλωστε, ότι τα αυγά θα πρέπει να βαφτούν κόκκινα πριν από τη Θεία Λειτουργία για να είναι γερά, αλλιώς θα σπάζουν εύκολα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή