ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2015 18:59 EEST | Updated 13/04/2015 18:59 EEST

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ προκαλεί η πώληση αντιπυραυλικών S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν

JIM WATSON via Getty Images
US Secretary of State John Kerry (R) reaches out to shake hands with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov at the start of their bilateral meeting at the 51st Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany, on February 7, 2015. The Ukraine conflict, Islamic State group jihadists and the wider 'collapse of the global order' occupy the world's security community at the three-day annual meeting. AFP PHOTO / POOL / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Η αμερικανική κυβέρνηση επέκρινε την απόφαση της Ρωσίας να άρει την απαγόρευση πώλησης των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετέφερε την ανησυχία του στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή, "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πώληση τέτοιου είδους συστημάτων στο Ιράν", δήλωσε η εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας "μη εποικοδομητική" την απόφαση της Μόσχας.

"Η αντίθεσή μας στις πωλήσεις αυτές είναι παλαιά και δημόσια. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πωλήσεις δεν βοηθούν σε τίποτε" στο πλαίσιο των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν. "Οποιαδήποτε πώληση προηγμένης τεχνολογίας στο Ιράν αποτελεί πηγή ανησυχίας για εμάς", πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε ωστόσο την εκτίμηση ότι η απόφαση της Μόσχας δεν παραβιάζει, a priori, το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης που αποφασίσθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούνιο 2010.

"Δεν θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην ενότητα" των μεγάλων δυνάμεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε η Μαρί Χαρφ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ επέκρινε επίσης στις ρωσο-ιρανικές συνομιλίες για την ανταλλαγή ιρανικού πετρελαίου έναντι ρωσικών προϊόντων.

"Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών αυτών. Εάν αυτού του είδους οι ρυθμίσεις προχωρήσουν, προκαλούνται μεγάλες ανησυχίες" και ως προς την τήρηση του εμπάργκο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τη ρωσική απόφαση καταδίκασε επίσης το Ισραήλ.

"Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει την άρση των κυρώσεων θα χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για τον εξοπλισμό του και όχι για τη διασφάλιση της ευημερίας του ιρανικού λαού", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς προσθέτοντας ότι αποτελεί προϊόν της "νομιμοποίησης" του Ιράν μέσω της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη χαιρέτισε την απόφαση της Ρωσίας για τα συστήματα S-300, η οποία, σύμφωνα με το Ιράν, συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια.

"Η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας (με τη Ρωσία) και με τις γειτονικές χώρες σε ποικίλους τομείς μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή", δήλωσε ο ιρανός υπουργός Αμυνας Χοσεΐν Ντελγάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, κάνοντας λόγο "για εκτός της περιοχής απειλές και για ανάπτυξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsoed Post