Με απειλές για μποϊκοτάζ απαντούν κινηματογραφιστές στη λογοκρισία του φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης

Με απειλές για μποϊκοτάζ απαντούν κινηματογραφιστές στη λογοκρισία του φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης
A woman stands next to a billboard featuring the new Turkish movie
A woman stands next to a billboard featuring the new Turkish movie
ASSOCIATED PRESS

Δεκάδες Tούρκοι κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους και ο Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών δήλωσαν έτοιμοι να μποϊκοτάρουν το φεστιβάλ κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι για τη λογοκρισία ταινίας ντοκιμαντέρ με θέμα τους κούρδους αντάρτες, που αποσύρθηκε από το πρόγραμμα έπειτα από επέμβαση των τουρκικών αρχών.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ "Bakur" (Βορράς) είχε προγραμματισθεί για το απόγευμα της Κυριακής, αλλά ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς οι οργανωτές του φεστιβάλ έλαβαν μήνυμα του υπουργείου Πολιτισμού με την επισήμανση ότι η ταινία δεν είχε τις αναγκαίες άδειες.

Περισσότεροι από εκατό κινηματογραφιστές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καταγγέλλουν "την καταπίεση και τη λογοκρισία" που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση.

"Εμείς οι υπογράφοντες κινηματογραφιστές αντιτασσόμαστε στην επιβολή του νόμου ως εργαλείου άσκησης λογοκρισίας", γράφουν ζητώντας τη διακοπή των προβολών στο φεστιβάλ που είναι προγραμαμτισμένο για το διάστημα από 4 έως 19 Απριλίου.

Είκοσι τρεις σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Το ντοκιμαντέρ, των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογκλου, αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των κούρδων μαχητών, ανδρών και γυναικών, του PKK και περιλαμβάνει συνεντεύξεις στελεχών του ανταρτικού κινήματος, όπως ο διοικητής Τζεμίλ Μπαγίκ, που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με το PKK για τον τερματισμό της σύγκρουσης που ξεκίνησε το 1984 και έχει προκαλέσει τον θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Η ματαίωση της προβολής του ντοκιμαντέρ έγινε μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, καταφέροντας πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή