«Έφυγε» η Μάγδα Κοτζιά, η ψυχή του εκδοτικού οίκου Εξάντας

«Έφυγε» η Μάγδα Κοτζιά, η ψυχή του εκδοτικού οίκου Εξάντας
magda kotzia

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του χώρου των γραμμάτων της ελληνικής μεταπολίτευσης, η εκδότρια του εκδοτικού οίκου Εξάντας, Μάγδα Κοτζιά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1968, διέφυγε στο Παρίσι ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, όπου και γνώρισε τη Χρύσα Ρωμανού, τον σημαντικό τεχνοκριτικό Pierre Restany και τον Νίκο Κεσσανλή.

Το 1974, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Εξάντας, ο οποίος αριθμεί περισσότερους από 1.000 τίτλους, και ιδιαιτέρα σημαντικούς συγγραφείς, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Ταχτσής, Ερνέστο Σάμπατο, και Φερνάντο Πεσσόα.

Σε ευνέντευξη της στη συνάδελφο Κατερίνα Αγγελιδάκη της Ελευθεροτυπίας η ίδια η Κοτζιά είχε πει: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αγαπούσα τα βιβλία. Χανόμουν διαβάζοντας. Η ανάγκη μου να ασχοληθώ με τις εκδόσεις ξεκίνησε από το διάβασμα και ήταν η φυσική συνέχεια αυτής της κλίσης μου. Ολα τα άλλα ήρθαν μόνα τους. Επί χούντας βρέθηκα εξόριστη στο Παρίσι για έξι χρόνια. Θυμάμαι ότι πήγαινα στους Γάλλους εκδότες με πολλή άνεση και τους έλεγα ότι όταν γυρίσω στην Ελλάδα θα κάνω εκδοτικό οίκο, χωρίς να ξέρω ούτε πότε ούτε αν θα μπορούσα να επιστρέψω. Με εμπιστεύτηκαν. Έκλεινα τίτλους και πλήρωνα μεταφράσεις με τα χρήματα που μου έστελνε ο πατέρας μου».

Αφήνει πίσω της έναν εκδοτικό οίκο με περισσότερους από 1.000 τίτλους, και ιδιαιτέρα σημαντικούς συγγραφείς, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Ταχτσής, Ερνέστο Σάμπατο, και Φερνάντο Πεσσόα.

Δημοφιλή