ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/04/2015 13:39 EEST | Updated 14/04/2015 14:21 EEST

ΔΝΤ:Ευκαιρία το Grexit για πρόοδο προς μία δημοσιονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη

International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives to speak at the Atlantic Council, Thursday, April 9, 2015, in Washington. Lagarde looks ahead to the 2015 IMF/World Bank Spring Meetings and discusses the state of the global economy and the challenges and risks. (AP Photo/Andrew Harnik)
ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives to speak at the Atlantic Council, Thursday, April 9, 2015, in Washington. Lagarde looks ahead to the 2015 IMF/World Bank Spring Meetings and discusses the state of the global economy and the challenges and risks. (AP Photo/Andrew Harnik)

Ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Ολιβιέ Μπλανσάρ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Την ίδια, στιγμή ο κ. Μπλανσάρ απαντώντας σε ερωτήσεις εξήγησε επίσης ότι σε περίπτωση ''ελληνικού ατυχήματος'', η ευρωζώνη είναι σήμερα καταλληλότερα προετοιμασμένη και ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα καταγράφοντας «πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση»

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ο Μπλανσάρ τόνισε χαρακτηριστικά: «Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές» και παράλληλα παρούσιασε

τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

«Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε. Όμως μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα, προειδοποίησε ο Μπλανσάρ εκτιμώντας παράλληλα ότι η ζώνη του ευρώ είναι περισσότερο και καταλληλότερα προετοιμασμένη εν συγκρίσει με το παρελθόν στο να αντιμετωπίσει ένα Grexit χωρίς ωστόσο να παραλείψει να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο ενώ θα μπορούσε να γίνει, δεν θα ήταν έυκολο.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει έδρα την Ουάσινγκτον είπε χαρακτηριστικα: «Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει».

Και συνέχισε: «Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε».

Σχετικά με τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη ο Μπλανσάρ είπε ότι έχει περιοριστεί όπως και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.

ΔΝΤ: Στο 2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της ανεργία.

Ειδικότερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και το 22,1% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4% πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%).

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης), η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ πέρυσι.

Για την Ευρωζώνη συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,5% από 0,9% πέρυσι, ενώ για το 2016 προβλέπει μικρή επιτάχυνση στο 1,6%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 11,6% πέρυσι στο 11,1% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 10,6% το 2016. Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2015 και 3,8% το 2016.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post