Μαξίμου: Ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύριους πρόσφυγες πολέμου αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση

Μαξίμου: Ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύριους πρόσφυγες πολέμου αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση
Eurokinissi

Την χορήγηση όλων των απαραίτητων εγγράφων σε Σύριους πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται άσυλο θα προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές της χώρες, κατόπιν απόφασης η οποία ελήφθη στην διυπουργική σύσκεψη η οποία διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

Ωστόσο, η αρχική και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ανακοίνωση του κ.Σακελλαρίδη προέβλεπε πως: «στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους». Λίγη ώρα αργότερα όμως το Μαξίμου εξέδωσε «διόρθωσε» τη σχετική αναφορά και την αντικατέστησε με τη φράση: «Στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα», φράση βέβαια η οποία από μόνη της μπορεί να σημαίνει...οτιδήποτε.

Επίσης, αποφασίστηκε πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά όπου βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου και θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων πολέμου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Πέραν όμως των μέτρων που μπορούν να ληφθούν άμεσα, η κυβέρνηση αποφάσισε πως εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου όπως τόνισε ο κ.Σακελλαρίδης, εξερχόμενος του Μαξίμου «Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές».

Αναλυτικά στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
  3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη διυπουργική υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Παρόντες και ο αρχηγός του ΛΣ Αθ.Αθανασόπουλος, ο υπαρχηγός Ν.Πατρινός και ο Αρ. Καλογερόπουλος ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Βούτσης: Fast track διαδικασίες για να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν

«‘Έχουμε πλήρη γνώση και μέχρι κεραίας του μεταναστευτικού προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ενώ αποδέχθηκε πρόταση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για διακομματική αντιμετώπισή του προβλήματος κάνοντας λόγο για ανάγκη νέας εθνικής στρατηγικής.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης μίλησε για Fast Track διαδικασίες που πρέπει να ισχύσουν για να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν ενώ έκανε λόγο για χώρες του βορρά που θέλουν την Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των Σύρων.

Στην παρέμβασή του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ ΄Τύπου, ο κ. Βούτσης παραδέχτηκε ότι υπάρχει έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, το τελευταίο διάστημα, το οποίο, όπως είπε, εμφανίζει αύξηση κατά 130% εξαιτίας του πολέμου στην Συρία, ενώ εκτίμησε ότι αυτό το ρεύμα, ενδέχεται να αυξηθεί και άλλο, σημειώνοντας πάντως ότι είναι αυξανόμενο από το 2013.

«Ως πρόσφυγες δικαιούνται με Fast Track διαδικασίες να πάνε σε όποια χώρα θέλουνε» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια νέα στρατηγική που θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει αυτή η μέριμνα.

«Είναι ευθύνες των χωρών ιδιαίτερα του βορρά που θέλουν να γίνει η Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των προσφύγων από την Συρία. Είναι ένα μείζον θέμα, είναι καινούργιο το μεταναστευτικό πρόβλημα με πολλές ουρίτσες. Πράγματι πρέπει διακομματικά να χειριστούμε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, οι μισοί βρίσκονται στα παράλιά της, ενώ φθάνουν συνολικά κοντά στα 4 εκατομμύρια μαζί με τους πρόσφυγες που είναι στα παράλια της Ιορδανίας και περιμένουν να πάνε προς όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, περί πλήρους αδράνειας της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Βούτσης αντέκρουσε τα πυρά, αντιτείνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που δεν έκανε απολύτως τίποτα ενώ είχε την δυνατότητα καθώς είχαν εγκριθεί 90 εκατομμύρια για τη δημιουργία 2.500 χώρων φιλοξενίας ωστόσο, όπως είπε, ούτε μία δομή δεν φτιάχτηκε.

Δημοφιλή