Σκληρή κόντρα για την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ. «Πυρά» από ΝΔ. Βίντεο από το εσωτερικό της ανέβασαν οι καταληψίες

Σκληρή κόντρα για την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ. «Πυρά» από ΝΔ. Βίντεο από το εσωτερικό της ανέβασαν οι καταληψίες

Για ανώμαλη κατάσταση έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης, Θεόδωρος Φορτσάκης, αναφερόμενος στην κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που είναι πλέον στην 16η ημέρα της, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φορτσάκης σημείωσε πως ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης έχει αποκοπεί από τις βασικές του λειτουργίες και σιγά-σιγά απαξιώνεται και στο εξωτερικό.

Προσέθεσε ότι η ανοχή της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως η χρήση βίας για τον τερματισμό της κατάληψης είναι κάτι που χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Θα ήταν αρκετό να κλείσουμε το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και το Wi-Fi και σιγά-σιγά θα έβγαιναν», σχολίασε.

Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ κατήγγειλε ότι το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν δεξιοί ή αριστεροί όσον αφορά την προστασία του πανεπιστημίου. «Πρέπει να υπάρχει συναίνεση», είπε.

Σχολιάζοντας τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταλήψεων, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας αρμόδιος υπουργός που δεν ασκεί τα καθήκοντά του γιατί φοβάται ότι θα υπάρξει αντίδραση από συνάδελφό του.

«Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει, αλλά ούτε και να του δώσει ένα βάρος που δεν το έχει. Αυτή την ώρα, τα αιτήματα σε αυτές τις καταλήψεις είναι ένα, δυο, τρία, είναι πολύ συγκεκριμένα. Τα αιτήματα αυτά χωρίς να έχουν υπαγορεύσει στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και το οποίο βρίσκεται σε συζήτηση στη Βουλή, αντιμετωπίζει αυτά νομίζω σχεδόν στο 100% χωρίς να είναι υπαγορευμένα από αυτές τις πράξεις. Είναι πράγματα τα οποία είναι στην αντίληψή μας ότι είναι προβλήματα και πρέπει να λυθούν και γι' αυτό μπαίνουν στο νομοσχέδιο και από την άλλη πλευρά έχουμε καταδίκες ή απειλές καταδικών από την πλευρά των θεσμών της ΕΕ και θα λυθούν», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης στο Mega.

Και συμπλήρωσε: «Κάποιοι θέλουν να αντιμετωπιστεί το θέμα με τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν τέτοια πράγματα παλιά. Δηλαδή να ανοίξουν κεφάλια ή τελοσπάντων να υπάρξει μια βία. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν το έχει επιλέξει και το βλέπετε. Δέχεται λοιπόν κριτική γι' αυτό. Δεν είναι καλό να μην λειτουργεί το πανεπιστήμιο».

Από την μεριά του, ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «αδιανόητα» αυτά που είπε ο κ. Κριτσωτάκης, λέγοντας μάλιστα ότι «εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

«Οι πρυτανικές αρχές το πρώτο που θέτουν δεν είναι οι καταστροφές στο κτίριο. Το πρώτο που θέτουν είναι ότι δεν λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Ερώτηση, ποιος έχει την ευθύνη κ. συνάδελφε για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο; Η κυβέρνηση. Και τι μας λέτε τώρα το πρωί στο MEGA; Μας λέτε, μην έχουμε τρομοϋστερία. Δεν πειράζει που δεν λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Δεν χάλασε και ο κόσμος. Ας το κοιτάξουμε. Όμως στην πραγματικότητα κ. Κριτσωτάκη, λούζεστε και δυστυχώς μαζί σας η ελληνική κοινωνία που σας ψήφισε, τις προνομιακές σας σχέσεις με τη βία».

Σημειώνεται ότι με βίντεο που ανήρτησαν στο youtube, πάντως, οι καταληψίες της πρυτανείας δείχνουν τα γραφεία και δηλώνουν ότι δεν έχουν προκαλέσει ζημιές στο κτίριο.

Συμπαράσταση της συνόδου Πρυτάνεων στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Με την έκκληση που απηύθυναν οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ να εκκενωθεί η πρυτανεία του ιδρύματος, συμπαρατάσσεται η σύνοδος των Πρυτάνεων και ζητεί από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει άμεσα και απρόσκοπτα το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημοφιλή