Αλλαγή πλεύσης: Η κυβέρνηση αναζητά στρατόπεδα και καταυλισμούς στην Αττική για να τα μετατρέψει σε κέντρα κράτησης

Αλλαγή πλεύσης: Η κυβέρνηση αναζητά στρατόπεδα και καταυλισμούς στην Αττική για να τα μετατρέψει σε κέντρα κράτησης
Achilleas Zavallis / SOOC

Αλλαγή πλεύσης στο θέμα των κέντρων κράτησης μεταναστών επιχειρεί η κυβέρνηση, ύστερα από την εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί –Γιάννης Πανούσης και Τασία Χριστοδουλοπούλου- προσπαθούν σε συνεργασία με την περιφέρεια και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρουν ειδικούς χώρους παραμονής για μετανάστες σε κλειστούς χώρους. Για το λόγο αυτό βολιδοσκοπούνται στρατόπεδα που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και καταυλισμοί που πληρούν τις προυποθέσεις για να μετατραπούν σε χώρους κράτησης.

Η κυβέρνηση βλέπει το κέντρο της Αθήνας να έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει με πρόσφυγες που δεν έχουν στέγη και φαγητό. Ανάμεσα τους βρίσκονται γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Αρκετοί από αυτούς ήρθαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πρωτεύουσα από τα νησιά του Αιγαίου. Πήραν το πλοίο της γραμμής και έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, επιχειρεί να βρει τρόπο να τους στεγάσει κάπου, όπου θα τους προσφέρεται φαγητό και τα απαραίτητα ρούχα.

Χώροι αναζητούνται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες ύστερα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «επίκειται η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες».

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσθέτουν ότι όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών και από τον Έβρο. Και αυτό γιατί η στάθμη του νερού λόγω καλοκαιρίας θα πέσει και η δίοδος θα είναι πιο εύκολη.

Παρά την κρίσιμη κατάσταση, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος στα χερσαία σύνορα. Το κομμάτι του φράχτη στον Έβρο που κατέρρευσε το χειμώνα λόγω κακοκαιρίας παραμένει διαλυμένο γιατί κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να αποφασίσει για το τι μέλει γενέσθαι.

Δημοφιλή