Μήπως η τεχνολογία σας γερνάει;

Μήπως η τεχνολογία σας γερνάει;
shutterstock

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Παρ' ολ' αυτά, όπως ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή, εάν δεν υπάρχει μέτρο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο άτομο, ειδικά πλέον που τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τα laptop έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μας στιγμής.

Είναι πολύ λίγες οι στιγμές που δεν είναι κάποιος συνδεδεμένος στο κινητό του ή στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει λιγότερο δραστήριοι αλλά και να γερνάμε πιο γρήγορα. Ιδού 4 τρόποι που η τεχνολογία συμβάλλει στη γήρανση του ανθρώπου.

Σας στερεί ύπνο

Η συνεχής ενασχόληση με το κινητό, τα email και τα μηνύματα μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους όλο το βράδυ, αφού σύμφωνα με έρευνες η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών διακόπτει τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου, όχι μόνο θα σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και νωθροί, αλλά και δημιουργεί μαύρους κύκλους και βλάπτει την υγεία του δέρματος, δημιουργώντας ακόμα και ρυτίδες λόγω της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου.

Βλάπτει τον αυχένα

Έρευνα που έγινε το 2014 διαπίστωσε ότι η κίνηση που κάνει ο άνθρωπος για να κοιτάξει την οθόνη του κινητού του δημιουργεί επιπλέον πίεση στον αυχένα και δημιουργεί προβλήματα στη στάση του σώματος και τη σπονδυλική στήλη. Αυτά τα προβλήματα στη στάση του αυχένα, δεν δημιουργούν μόνο πόνους αλλά ακόμα και ρυτίδες στο λαιμό, μία ιδιαίτερη ευαίσθητη περιοχή.

Επιβαρύνει τα μάτια

Μάλλον δεν το καταλαβαίνετε αλλά όταν στέλνετε μηνύματα με το κινητό σας δεν ανοιγοκλείνετε τόσο συχνά τα βλέφαρά σας. Γιατροί αναφέρουν ότι τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν σχεδόν 50% λιγότερο όταν κάποιον κοιτάζει την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια, θολή όραση ή πονοκεφάλους. Επιπλέον, πολλές φορές στην προσπάθειά μας να δούμε τι γράφει η οθόνη του κινητού, ασκούμε πίεση στα μάτια, γεγονός που προκαλεί ρυτίδες στο λεγόμενο «πόδι της χήνας».

Επηρεάζει τη μνήμη

Θυμάστε εκείνες τις εποχές που μπορούσατε να θυμηθείτε απ' έξω τα τηλέφωνα όλων των φίλων σας; Πλέον, με το κινητό τηλέφωνο να έχει γίνει προέκταση του χεριού μας υπάρχουν ελάχιστες αφορμές για να εξασκήσει κανείς τη μνήμη του και να ακονίσει την εγκεφαλική του λειτουργία, με αποτέλεσμα να εξασθενεί ο εγκέφαλος.