ΔΙΕΘΝΕΣ

ΟΠΕΚ: Άνοδος-ρεκόρ τετραετίας στην παραγωγή πετρελαίου

A row of oil pumps work in the desert oil fields of Sakhir, Bahrain, Tuesday, June 10, 2014. All is not well within OPEC as the oil cartel focuses on how much crude to pump for the rest of the year. Kurds in Iraq are defying the central government and selling their oil directly abroad. Nigeria is hurting due to shale oil production in the United States, its most important customer. (AP Photo/Hasan Jamali)
A row of oil pumps work in the desert oil fields of Sakhir, Bahrain, Tuesday, June 10, 2014. All is not well within OPEC as the oil cartel focuses on how much crude to pump for the rest of the year. Kurds in Iraq are defying the central government and selling their oil directly abroad. Nigeria is hurting due to shale oil production in the United States, its most important customer. (AP Photo/Hasan Jamali)
ASSOCIATED PRESS

Τη μεγαλύτερη άνοδο σχεδόν τεσσάρων ετών σημείωσε τον Μάρτιο η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Λιβύη αύξησαν την παραγωγή τους, εν μέσω καλύτερων προοπτικών για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή του κατά 890.000 βαρέλια, στα 31,02 εκατομμύρια, τον Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του IEA. Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τον τρέχοντα μήνα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την προσφορά αμερικανικού και καναδικού πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ είναι μειωμένες κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και διαμορφώνονται σήμερα στα 59 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς ο ΟΠΕΚ συνεχίζει την πολιτική να υπερασπίζεται το μερίδιο του στην αγορά, ως αντίδραση στην έκρηξη της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Αν και ορισμένες χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Λιβύη, ζητούν από τον Οργανισμό να στηρίξει τις τιμές μέσω της μείωσης της παραγωγής του, η Σαουδική Αραβία επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει μία τέτοια κίνηση, εάν δεν συμμετάσχουν σε αυτή και οι εκτός του ΟΠΕΚ παραγωγοί.

«Οι κεντρικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ στον Περσικό Κόλπο - με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία - φαίνεται να εμμένουν στη στήριξη του μεριδίου τους στην αγορά», αναφέρει ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

Ο IEA σημειώνει ότι αν και φάνηκαν «απροσδόκητοι θύλακες ισχυρής ζήτησης», είναι πολύ νωρίς να λεχθεί αν αυτοί θα έχουν διάρκεια. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και να φθάσει κατά μέσο όρο τα 93,6 εκατομμύρια. Η άνοδος είναι κατά 90.000 βαρέλια μεγαλύτερη σε σχέση με την πρόβλεψη που είχα κάνει ο IEA τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο τρίμηνο του έτους. «Η ισχυρότερη του αναμενόμενου ζήτηση στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να σηματοδοτεί μία ταχύτερη ανάκαμψη» ή «μπορεί με την ίδια πιθανότητα να υποδηλώνει μία βραδύτερη, εάν οι θύλακες της ισχυρής ζήτησης αποδειχθούν βραχύβιοι και οδηγήσουν σε μείωση των παραδόσεων αργότερα», σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο IEA μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή της Βορείου Αμερικής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω των ασθενέστερων προοπτικών για τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι εξορυκτικές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό των γεωτρήσεων τους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, σύμφωνα με τη Baker Hughes Inc.

Η πρόβλεψη για τη συνολική προσφορά πετρελαίου από τις εκτός του ΟΠΕΚ χώρες διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 57,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παγκόσμια προσφορά ήταν φέτος τον Μάρτιο κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014, καθώς στην άνοδο από τον ΟΠΕΚ προστέθηκε και η αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της κατά 390.000 βαρέλια ημερησίως σε 10,1 εκατομμύρια τον Μάρτιο, που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ. Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως σε 7,4 εκατομμύρια, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να κατευθύνεται στην Ασία. Το Ιράκ αύξησε την παραγωγή κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως και η Λιβύη κατά 190.000 βαρέλια.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)