Πούτιν: Η οικονομία θα αναπτυχθεί σε δύο χρόνια

Πούτιν: Η οικονομία θα αναπτυχθεί σε δύο χρόνια
Russian President Vladimir Putin listens during an annual call-in show on Russian television
Russian President Vladimir Putin listens during an annual call-in show on Russian television
ASSOCIATED PRESS

Τη βεβαιότητά του ότι ο χειρότερο της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έχει περάσει και ότι η χώρα θα βγει ενισχυμένη εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη, στους συμπολίτες του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμα, εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχωρεί ο ίδιος, στην οποία απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών της χώρας.

Οταν ένας πολίτης τηλεφώνησε για να υπενθυμίσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως είχε δηλώσει ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε δύο χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Ίσως και νωρίτερα από δύο χρόνια. Με αυτά που βλέπουμε τώρα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την ανάπτυξη στις αγορές. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Αλλά κάπου στα δύο χρόνια».

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα των δυσκολιών για τη ρωσική οικονομία που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σε σχέση με την ουκρανική κρίση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκαμψη του ρουβλίου, ο ίδιος απάντησε πως η χώρα έχει περάσει το ζενίθ των δυσκολιών που υφίστανται ο τραπεζικός τομέας και οι επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα.

Μετά την κατάρρευση του ρουβλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, η οποία βύθισε τη Ρωσία σε μια πρωτοφανή κρίση στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Πούτιν, η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος βαθιά ύφεση με πτώση 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Παρ' όλα αυτά, η ανάκαμψη του ρουβλίου δίνει ελπίδες στη Μόσχα ότι η κρίση θα είναι λιγότερο βίαιη από ό,τι αναμενόταν.

«Μια άρση των κυρώσεων δεν είναι πιθανή διότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα», προειδοποίησε ωστόσο ο Πούτιν, καταγγέλλοντας μια στρατηγική που έχει στόχο να περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Ρωσία οφείλει να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να φθάσει σε νέα όρια ανάπτυξης και να διορθώσει την οικονομική της πολιτική.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αντικατασταθούν με εγχώρια και πως εξυγιάνθηκε ο τομέας της γεωργίας.

Ο ίδιος παραδέχτηκε όμως ότι οι κυρώσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή