Tουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος παγκοσμίως

Tουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος παγκοσμίως
(Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
(Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
Stuart Franklin via Getty Images

Η παγκόσμια αγορά στοιχημάτων για αθλητικές διοργανώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό αυτό ίσως είναι ακόμη και τριπλάσιο, επισήμανε ένας Βρετανός ειδικός στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το έγκλημα στην Ντόχα του Κατάρ.

«Το σύνολο των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο (δολάρια), εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα», δήλωσε ο Πάτρικ Τζέι, ένας ειδικός ο οποίος εδρεύει στη Βρετανία. Ο Τζέι επικαλέστηκε το συγκεκριμένο ποσό κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του για τα στημένα παιγνίδια, σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη.

Η εκτίμηση αυτή όμως ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε ο Πάτρικ Τζέι μιλώντας κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι λιγοστοί ειδικοί για το θέμα τους οποίους θεωρεί σοβαρούς κάνουν λόγο για ποσά «δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερα», τα οποία μάλιστα βαίνουν «αυξανόμενα», ιδίως στην Κίνα, η οποία οδεύει προς «το να γίνει το επίκεντρο του προβλήματος», καθώς εκεί στοιχηματίζονται ποσά ύψους ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα, ανέφερε ο Τζέι.

Περίπου το 65% των έως και 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται ετησίως αφορά στοιχήματα για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το τένις και το κρίκετ ακολουθούν με 12% το καθένα, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό.

Η Ασία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της αγοράς στοιχημάτων, με τα παράνομα στοιχήματα να αφορούν κυρίως αγώνες που μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά και διεξάγονται σε ώρες που είναι κατάλληλες για όσους στοιχηματίζουν.

Οι δύο συνδιοργανωτές της συνόδου, το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC) και το Διεθνές Κέντρο για την Ακεραιότητα του Αθλητισμού (ICSS), το οποίο εδρεύει στη Ντόχα, ανακοίνωσαν χθες μια νέα σύμπραξη με στόχο την «ενίσχυση των ερευνών και των διώξεων για τα στημένα παιγνίδια» και τη χειραγώγηση αθλητικών διοργανώσεων.

Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) είχε εκτιμήσει ότι ένα 25% των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως ελέγχεται από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Δημοφιλή