ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2015 16:12 EEST

Γαλλία: Έξι φορές περισσότερα επεισόδια σε βάρος μουσουλμάνων

ASSOCIATED PRESS
Somali University students carrying placards in French reading

Έξι φορές περισσότερα είναι τα επεισόδια εις βάρος μουσουλμάνων στη Γαλλία, για το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014, όπως καταγράφει το Εθνικό Παρατηρητήριο Καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας.

Η μουσουλμανική οργάνωση που, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, καταγράφει τα επεισόδια αυτά με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων, αναφέρεται σε ραγδαία αύξηση των φαινομένων βίας στα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, η οποία ακολουθεί την επίθεση εναντίον της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, από τον Ιανουάριο ως και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έχουν αναφερθεί 222 ενέργειες εναντίον μουσουλμάνων, ενώ τους πρώτους μήνες του 2014 ο αριθμός άγγιζε τις μόλις 37 ενέργειες.

Ειδικότερα κατά τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τις επιθέσεις στη σατιρική εφημερίδα και το εβραϊκό παντοπωλείο, στις 7 και 9 του μηνός, καταγράφεται αύξηση 1.171% σε σχέση με το περασμένο έτος. Για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπήρξε μια εκτόνωση της έντασης, με 80% και 100% αύξηση, ήτοι 18 και 26 επιθέσεις, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου Καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας, Αμπνταλά Ζεκρί, σε ανακοίνωση του ανέφερε πως «Ποτέ στο παρελθόν, από την ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου το 2011 και μετά, δεν είχε παρατηρηθεί τέτοια έκρηξη επεισοδίων ή απειλών», για να προσθέσει πως οι επιθέσεις που έχουν προηγηθεί και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν αυτήν την κορύφωση του μίσους ή τα αντίποινα σε βάρος Γάλλων μουσουλμανικού θρησκεύματος οι οποίοι δεν είναι ούτε υπεύθυνοι ούτε ένοχοι για τρομοκρατικές ενέργειες», τις οποίες όπως σημείωσε διαπράττουν «ισλαμιστές εγκληματίες».

Τα επεισόδια που καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου αφορούν διάφορες μορφές: από βίαιες επιθέσεις εις βάρος ανδρών και γυναικών, ακόμη και εγκύων, ως ρίψεις χειροβομβίδων και πυροβολισμών εναντίον μουσουλμανικών τεμενών και βανδαλισμούς σε καταστήματα που ανήκουν σε Γάλλους μουσουλμάνους.

Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται πως έχουν υπάρξει περιστατικά κατά τα οποία κάποιοι ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς σε ιδιοκτησίες μεταναστών.

Την Παρασκευή πρόκειται να παρουσιάσει η γαλλική κυβέρνηση ένα πρόγραμμα δράσης που σκοπό έχει την καταπολέμηση του ρατσισμού και αντισημιτισμού, όπου και θα προβλέπεται η γρήγορη επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων διαπράττουν ρατσιστικές ενέργειες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)