ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2015 11:08 EEST | Updated 16/04/2015 11:09 EEST

Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο στις συνομιλίες

Matt Cardy via Getty Images
ATHENS, GREECE - JANUARY 23: The national flag of Greece and the flag of the European Union fly above a government building ahead of the general election on Sunday on January 23, 2015 in Athens, Greece. According to the latest opinion polls, the left-wing Syriza party are poised to defeat Prime Minister Antonis Samaras' conservative New Democracy party in the election, which will take place on Sunday. European leaders fear that Greece could abandon the Euro, write off some of its national debt and put an end to the country's austerity by renegotiating the terms of its bailout if the radical Syriza party comes to power. Greece's potential withdrawal from the eurozone has become known as the 'Grexit'. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες, ζητώντας εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς συνεχίζονται. Σε ερώτηση αν συνεδριάζει την Πέμπτη το Brussels Group στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επαφές συνεχίζονται, αλλά τουλάχιστον για την ημέρα αυτή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα βασικά πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, και εξέφρασε την ελπίδα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι συναντήσεις αυτές θα φέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις τεχνικές συνομιλίες.

Από πλευράς του, ο επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics» δήλωσε, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έως την επόμενη εβδομάδα: «Το ελπίζω, γιατί ο ελληνικό λαός έχει απόλυτη ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα όπου η κατάσταση είναι αβέβαιη. Τα τωρινά προβλήματα πρέπει να λυθούν πολύ γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι καλή στις συνομιλίες, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν καταγγείλει τη βραδύτητα της διαδικασίας, ο κ. Kατάινεν ανέφερε: «Έχω ακούσει να λένε ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι τα άλλα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τη βοηθήσουν εάν η Ελλάδα δεν κάνει τη δουλειά που της αναλογεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα».

Τέλος, σχολιάζοντας παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στον κίνδυνο χρεοκοπίας, πως η Αθήνα δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία τον Μάιο και ερωτηθείς εάν η Επιτροπή γνωρίζει την ακριβή οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ ευάλωτη και άστατη κατάσταση. Πιστεύω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα ξεμείνει από χρήματα. Αντί να κάνει εικασίες για την ημερομηνία χρεοκοπίας, ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)