Ένταση στους ουρανούς μεταξύ Ιαπωνίας, Ρωσίας και Κίνας

Ένταση στους ουρανούς μεταξύ Ιαπωνίας, Ρωσίας και Κίνας
Jerry Gunner/Flickr

Σε επίπεδα ρεκόρ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανέρχονται οι απογειώσεις ιαπωνικών μαχητικών για αναχαιτίσεις ξένων αεροσκαφών – κυρίως ρωσικών και κινεζικών- που προσεγγίζουν τον εναέριο χώρο της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, μαχητικά απογειώθηκαν σε «scramble» 943 φορές μέσα στο 2014, κάτι που συνιστά αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2013. Σημειώνεται ότι το ρεκόρ είναι 944, και είχε σημειωθεί το 1984, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν λάμβανε χώρα έντονη δραστηριότητα σοβιετικών αεροσκαφών γύρω από την Ιαπωνία. Τα περιστατικά αυτά έπεσαν στα 150 ετησίως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, σε ουδεμία περίπτωση παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της Ιαπωνίας.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και των δύο μεγάλων γειτονικών χωρών έχουν αυξηθεί: Τόκιο και Πεκίνο έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με μια σειρά νησιών στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας, που ελέγχονται από την Ιαπωνία, ενώ η Ιαπωνία διαφωνεί με τη Ρωσία όσον αφορά σε κάποια νησιά στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της, τα οποία είχαν καταληφθεί από την ΕΣΣΔ κατά τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ιαπωνία έχει αρχίσει να αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, αντιστρέφοντας την πολιτική πολλών ετών.

Δημοφιλή