Aπό τον Nick Cave στον Bruce Springsteen: 8 μουσικές βιογραφίες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη

Aπό τον Nick Cave στον Bruce Springsteen: 8 μουσικές βιογραφίες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη
HuffPostgr

Μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις που έχει η μουσική, είναι οι ιστορίες που αφηγείται μέσα από τους στίχους των τραγουδιών. Ιστορίες με τις οποίες μπορείς να ταξιδέψεις, να ξεχαστείς και, κυρίως, να ταυτιστείς. Σε ό,τι είδους ψυχολογική κατάσταση και αν βρίσκεσαι, είναι πάντα ευχάριστο να ακούς τον καλλιτέχνη να τραγουδά για ένα παρόμοιο περιστατικό. Σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι μόνος σου και, όσο να πεις, αυτό είναι πάντα μια παρηγοριά.

Αυτό συμβαίνει με τους στίχους των τραγουδιστών. Τι συμβαίνει όμως με τους ίδιους τους καλλιτέχνες; Τι έζησαν πραγματικά, από που ξεκίνησαν και τι πέρασαν για να φτάσουν στο σημείο να γράψουν αυτά τα κομμάτια που στην πορεία έγιναν οι καλύτεροί μας φίλοι (ή και εχθροί, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα);

Κάπου εδώ έρχονται οι (αυτό)βιογραφίες των αγαπημένων μας καλλιτεχνών για να μας αφηγηθούν το παρασκήνιο πίσω από τον όποιο λυρισμό των τραγουδιών. Μπορεί να μην κάνουν ρίμες, μπορεί να μην παίζει μουσική στο background (στο μυαλό μας, ίσως) είναι όμως οι «στίχοι» που ξεδιπλώνουν μια διαφορετική ιστορία μπροστά στα μάτια μας, αυτή του αληθινού προσώπου και πώς την έζησε.

Αν, λοιπόν, η μουσική κατέχει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή σας και οι ζωές των καλλιτεχνών είναι για εσάς τόσο σημαντικές όσο και το έργο τους -αλληλένδετα είναι, άλλωστε- οι ακόλουθες οκτώ βιογραφίες καλό θα ήταν να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σας. Όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για οκτώ προσωπικότητες που σημάδεψαν την παγκόσμια μουσική σκηνή όσο λίγοι, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι τους στο πέρασμα των χρόνων και επηρεάζοντας εκατομμύριο κόσμου, μουσικούς και μη. Φαντάζεστε τι ιστορίες έχουν να διηγηθούν;

  • Tom Waits

O Waits γράφει ο ίδιος την ιστορία του, για το πώς έκανε την ίδια του τη ζωή τέχνη και πώς από ένα αλλόκοτο, παράξενο παιδί κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο σπουδαίους μουσικούς του κόσμου. «Μια αργή περιπέτεια με αναπάντεχη κορύφωση, μια τεράστια βόλτα με το αυτοκίνητο σε μέρη που μετά έγιναν τραγούδια, ένας ψίθυρος που πήρε απρόσμενες διαστάσεις καθώς όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι ψάχνουν για το αυθεντικό, για το αληθινό και το γνήσιο» όπως γράφει ο Μάκης Μηλάτος στην περίληψη του βιβλίου.

  • Leonard Cohen

Γενικά η λέξη «τροβαδούρος» θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί δια νόμου μετά την Αναγέννηση, αν όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι και να μην ακούγεται δήθεν, αυτός είναι ο Cohen. Ο «ποιητής της απαισιοδοξίας», όπως τον έχουν αποκαλέσει, που έχει τραγουδήσει για το πιο βαθύ σκοτάδι που κρύβουμε όλοι μέσα μας, για τους πόθους, τις απογοητεύσεις, τη ζωή και το θάνατο όπως πραγματικά είναι, χωρίς κορδέλες και φιοριτούρες. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ira Nadel, συνδυάζει τις ανέκδοτες επιστολές, τα ημερολόγια, τα σημειωματάρια, τα τραγούδια αλλά και κείμενα από το προσωπικό αρχείο του Cohen στα οποία απέκτησε πρόσβαση, με συνεντεύξεις από στενούς φίλους και συνεργάτες του δημιουργού και διεισδύει μέσα από πολλά επίπεδα για να αποκαλύψει τον άνθρωπο πίσω από όλα αυτά και να εξηγήσει τη συναρπαστική σχέση ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη του.

  • Nick Cave

Ο συγγραφέας ακολουθεί την πορεία του «Πρίγκιπα του Σκότους» από το πανκ ως τα μπλουζ του αμερικάνικου Νότου και από τις διασκευές κλασικών κομματιών ως τους θρησκευτικούς ύμνους και τα ερωτικά τραγούδια. Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον Cave και το έργο του, εδώ θα βρείτε έναν ολοκληρωμένο οδηγό δισκογραφίας, φιλμογραφίας και βιβλιογραφίας του σπουδαίου καλλιτέχνη.

  • Miles Davis

Το όνομά του έγινε συνώνυμο της jazz και ο ήχος της τρομπέτας του επηρέασε εκατοντάδες μουσικούς και σφράγισε την εξέλιξη της μουσικής του 20ου αιώνα. Αυτή είναι η πρώτη βιογραφία του Miles Davis, έπειτα από πολλές, που μιλά ο ίδιος για τον εαυτό του, τη ζωή του και την καριέρα του, για τα πρόβλημα των ναρκωτικών στα μουσικά κυκλώματα, τον ρατσισμό της αμερικάνικης κοινωνίας αλλά και τους θρύλους με τους οποίους συνεργάστηκε.

  • Beatles

Τι να πεις για το συγκρότημα που έγινε «πιο διάσημο και από τον Ιησού Χριστό»; Τίποτα, φτάνει να διαβάσετε την ιστορία των «Υπέροχων Τεσσάρων» σε αυτό το άκρως διαφωτιστικό και απολαυστικό χρονικό. Ανατρέχοντας σε αρχεία και εφημερίδες, συζητώντας με τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλους των Beatles, εντοπίζοντας τα πρόσωπα που απαθανατίστηκαν στα τραγούδια τους, ο συγγραφέας Steve Turner καταρρίπτει πολλούς παγιωμένους μύθους και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας του θρυλικού συγκροτήματος, σε ένα βιβλίο που επαινέθηκε ως πολύτιμη πηγή στην εγκεκριμένη βιογραφία του Paul McCartney, «Many Years from Now» (η οποία επίσης αξίζει την προσοχή σας).

  • Slash

ΟΚ, ο Slash περισσότερο έπαιζε κιθάρα παρά έγραφε στίχους, είναι όμως Ο Slash και έπαιζε Την Κιθάρα σε ένα από Τα Μεγαλύτερα Συγκροτήματα. «Φαίνεται απίστευτο, μα δε σημαίνει πως δε συνέβη» αναγράφεται πάνω στο εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του, και κάπως έτσι μπορείς να περιγράψεις ολόκληρο το βιβλίο. Ο Slash εξομολογείται πώς επιβίωσε από την παράνοια του να είσαι η ηγετική μορφή των Guns 'n' Roses, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα παρασκήνια της ξέφρενης εποχής του «σεξ, ναρκωτικά και rock 'n' roll» και αφηγείται πώς για πρώτη φορά το χρονικό της δημιουργίας ενός συγκροτήματος που έμελλε να σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή.

  • Amy Winehouse

Από τις πλέον τραγικές φιγούρες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας, η Amy Winehouse κατάφερε να δημιουργήσει μια σειρά τραγουδιών που στιγμάτισαν τον κόσμο για πάντα, να επηρεάσει πολλούς καλλιτέχνες, να γίνει μούσα άλλων τόσων, να αφήσει την υπογραφή της στη μόδα και όλα αυτά πριν τον θάνατό της στην ηλικία των 27 ετών. Η συναρπαστική αυτή βιογραφία ακολουθεί την πορεία της ζωής της, ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία στο βόρειο Λονδίνο και περνώντας στα επεισοδιακά χρόνια της στη Θεατρική Σχολή Σίλβια Γιανγκ. Τη βλέπουμε από τα πρώτα της βήματα προς τη δόξα μέχρι την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από συνεντεύξεις και απολαυστικά παραλειπόμενα που συγκέντρωσε ο συγγραφέας, ο οποίος είναι και ο πρώτος που σκιαγράφησε τη σπουδαιότερη τραγουδίστρια που έχει βγάλει η Αγγλία εδώ και χρόνια και την ανατρεπτική της προσωπικότητα.

  • Bruce Springsteen

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Λατέρνατιβ» ο Πίτερ Έιμς Κάρλιν παρακολουθεί όλη την τροχιά της φαντασμαγορικής καριέρας του Μπρους Σπρίνγκστιν και εξερευνά τις εσωτερικές διεργασίες ενός καλλιτέχνη που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει ολόκληρες μουσικές γενιές. Δημοσιογράφος των New York Times και στενός συνεργάτης του περιοδικού People, o Carlin σκιαγραφεί επιδέξια τη συχνά οδυνηρή προσωπική ζωή του Σπρίνγκστιν, από την παιδική του ηλικία στην ταπεινή εργατική γειτονιά του Freehold στο New Jersey μέχρι την πεισματική εκτίναξή του στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Παράλληλα φωτίζει την μπερδεμένη αισθηματική του ζωή και τον αγώνα του να υπερνικήσει τους δαίμονες που κατέστρεψαν σχεδόν τη ζωή του πατέρα του. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε θαυμαστής του Μπρους, αλλά και κάθε λάτρης της σύγχρονης μουσικής.

Δημοφιλή