Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα που θέλουν να γίνονται οι πληρωμές μισθών και συντάξεων με τα «τελευταία» 2 δισ. ευρώ

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα που θέλουν να γίνονται οι πληρωμές μισθών και συντάξεων με τα «τελευταία» 2 δισ. ευρώ

TaxRebate.org.uk" data-caption="A large pile of Euro currencyLike much of our work, we have put all these images in the public domain. Feel free to use them but please credit out site as the source if you do: TaxRebate.org.uk" data-credit="Images_of_Money/Flickr">

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα στο σύνολο του δημοσίου τομέα, που αγγίζουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα. Λίγο αργότερα το Reuters προχώρησε σε νέα δημοσίευση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU,

«Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόταστα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Πρόθυμος να βοηθήσει ο Ντράγκι

Εν τω μεταξύ τη βούλησή του, εκ μέρους της ΕΚΤ, να συνεισφέρει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάπτυξης, εξέφρασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, κατά τη συνάντηση, που διήρκησε μια ώρα, συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ημέρα προς ημέρα, έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Το δημοσίευμα του Reuters

Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου, ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ, για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στα τέλη Απριλίου, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις στελέχους του υπουργείου οικονομικών που δεν κατονομάζει.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους, περίπου 1 δισ. ευρώ, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Είναι τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα που έχει το ελληνικό Δημόσιο», δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, το οποίο απαίτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, όπως διευκρινίζει το Reuters.

Επί μήνες, η ελληνική κυβέρνηση αντλεί κεφάλαια από διάφορες πηγές εντός του ευρύτερου Δημοσίου για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις σημειώνει το πρακτορείο.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι το ταμειακό ισοζύγιο του δημοσίου θα είναι αρνητικό από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν «τραβήξει» τα τελευταία δύο δισ. ευρώ σε καταθέσεις διάφορων φορέων του δημοσίου, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χωρίς αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα είχε έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη του μήνα.

Τα τακτικά φορολογικά έσοδα, που ξεκινούν να εισρέουν στις αρχές κάθε μήνα, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση φυσικά, αναφέρει το Reuters και συνεχίζει: «Τα φορολογικά έσοδα υποχωρούσαν στις αρχές του έτους, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και έχουν σταθεροποιηθεί έκτοτε σε περίπου 4 δισ. ευρώ το μήνα».

Ωστόσο, επισημαίνει το Reuters, οι οικονομικές πιέσεις δεν θα υποχωρήσουν διότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο πληρωμών προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Πρέπει να δώσει 950 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι τις 12 Μαΐου, και στη συνέχεια ξεκινούν εκ νέου οι εγχώριες υποχρεώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια που η Αθήνα χρειάζεται για να αποτρέψει την χρεοκοπία και μία πιθανή έξοδο από το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος. Οι διεθνές πιστωτές έως τώρα κρίνουν ότι οι προτάσεις της Αθήνας είναι ανεπαρκείς.

Το Reuters επισημαίνει πως χωρίς μία πολιτική συμφωνία με την ευρωζώνη την προσεχή εβδομάδα, η Αθήνα είναι πιθανό να πρέπει να διαλέξει μεταξύ της πληρωμής μισθών και συντάξεων στους πολίτες της ή την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

«Στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ερωτηθείς την Πέμπτη για το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς τον Απρίλιο και να κάνει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ τον Μάιο. «Δεν θέλω να πω ότι είμαστε άνετα (για μισθούς και συντάξεις) αλλά ούτε θέλω να σπείρω τον πανικό» σημειώνει το Reuters και αναφέρει πως χθες Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότιθα βρεθούν τα αναγκαία χρήματα για την αποπληρωμή στις 12 Μαΐου της δόσης των 747 εκατ. ευρώ μαζί με μισθούς και συντάξεις.

Νέο δημοσίευμα του Reuters επαναφέρει το σενάριο με το IOU

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές , τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης, μεταδίδει σε νεότερο δημοσίευμα του το βράδυ της Παρασκευής το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο... Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.

Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.

Δημοφιλή