ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2015 08:42 EEST | Updated 17/04/2015 10:44 EEST

Κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund Managing Director Rodrigo de Rato, who leaves his job at the end of this month, smiles as he takes questions at a news conference at IMF Headquarters in Washington, Saturday, Oct. 20, 2007. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκε το γραφείο και το σπίτι πρώην στελέχους του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, καθώς υπήρχαν υποψίες εξαπάτησης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο 66χρονος Ροντρίγκο Ράτο συνελήφθη από τις Ισπανικές αρχές και απομακρύνθηκε από το σπίτι του στη Μαδρίτη την Πέμπτη. Ο ίδιος είχε ήδη μπει στο στόχαστρο των αρχών από όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Bankia, της οποίας τα χρέη είχαν περιέλθει στο δημόσιο.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο Ράτο ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. Ακόμα, έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών όταν ήταν πρωθυπουργός ο Χοσέ Μαρία Αζνάρ και στη συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του Μαριάνο Ραχόι. Επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου διατέλεσε την περίοδο 2004 - 2007.

Ο ίδιος έγινε διευθυντής της Bankia το 2010, όμως αποσύρθηκε δύο χρόνια αργότερα, μετά από ανησυχίες ότι η τράπεζα θα χρεοκοπούσε. Οι μηνυτές υποστηρίζουν πως τα διευθυντικά στελέχη δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα οικονομικά της τράπεζας, γεγονός που ο Ράτο αρνείται. Τέλος, o Ράτο, καθώς και άλλα στελέχη της Bankia, κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν τις πιστωτικές κάρτες της εταιρείας όταν ο πρώτος ήταν επικεφαλής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το πρώην στέλεχος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου αφέθηκε ελεύθερο το πρωί της Παρασκευής.

Πηγή: BBC, Financial Times