ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2015 09:29 EEST

Νέα ξενοφοβική επίθεση εναντίον αλλοδαπών καταστηματαρχών στη Νότια Αφρική

ASSOCIATED PRESS
Local residents run away as police fired rubber bullets and teargas to disperse a crowd of anti-immigrant protesters outside a hostel in Actonville, east Johannesburg, South Africa, Thursday, April 16, 2015. Fears of anti-immigrant attacks have escalated sending foreigners seeking refuge in camps and a police station. (AP Photo/Themba Hadebe)

Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από σειρά επιθέσεων στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ εναντίον καταστημάτων των οποίων οι καταστηματάρχες είναι ξένοι.

«Δώδεκα ύποπτοι συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να εισέλθουν σε καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους είναι ξένοι», δήλωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Λουντζέλο Ντλαμίνι. Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά τραυματισμού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική. Έκαψαν μάλιστα αυτοκίνητα και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.

Τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν την πόλη Ντέρμπαν και τώρα το Γιοχάνεσμπουργκ, έχουν προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές του μήνα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το βήμα του κοινοβουλίου έκκληση για ηρεμία.

«Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους», είχε δηλώσει.

Τον Ιανουάριο, μία έκρηξη ξενοφοβικής βίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα κύμα ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)