Νewsweek: «Χωρίς καύσιμα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα. Αβοήθητες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα»

Νewsweek: «Χωρίς καύσιμα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα. Αβοήθητες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα»
eurokinissi

Υπό τον τίτλο «Η έλλειψη καυσίμων αφήνει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αβοήθητες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα», δημοσίευμα του Newsweek επιχειρηματολογεί πως «η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αμυνθεί απέναντι στην Τουρκία» εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.

Στο Newseek φιλοξενούνται και δηλώσεις του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικού σε στρατιωτικά θέματα, Κώστα Κολιόπουλου ο οποίος αναφέρει: «Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ “μεγάλες” ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία ανακινεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο είναι μια προσπάθεια να μας προκαλέσουν φθορές».

Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στη συνέχεια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «οι οποίες είναι τεταμένες επί δεκαετίες, εξαιτίας της διχοτόμησης της Κύπρου και της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο», τονίζοντας μάλιστα πως κάθε χρόνο η Ελλάδα αναφέρει εκατοντάδες παραβιάσεις από το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία της Τουρκίας, στις οποίες αναγκάζεται να απαντήσει. Τονίζεται μάλιστα πως από τις 31 ημέρες του Μαρτίου, μόνο δέκα εξ αυτών δεν καταγράφηκαν εναέριες παραβιάσεις ενώ στις 20 Μαρτίου ένα πολεμικό αεροσκάφος της Τουρκίας έμεινε εντός του ελληνικού εναέριου χώρου για 38 λεπτά.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας, οι οποίες σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Έρευνα και την Ειρήνη (SIPRI) το 2014 ανήλθαν στα 4δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με άλλες χώρες. «Η Ελλάδα έχει υπογράψει αρκετές και μεγάλες συμφωνίες τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των οποίων μια, ύψους 1,7δισεκ. Ευρώ για την προμήθεια γερμανικών Leopard», εξηγεί ο Σαμ- Περλο Φρίμαν, επικεφαλής των στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.

Ο καθηγητής κ.Κολιόπουλος από την πλευρά του τονίζει πως αν και οι περικοπές στις οποίες έχει προχώρησε η κυβέρνηση έχουν επηρεάσει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων, η αδυναμία εφοδιασμού με καύσιμα συνιστά αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως «η Τουρκία γνωρίζει πως εάν συνεχίσει τις εναέριες παραβιάσεις και την παραβίαση των θαλασσίων συνόρων, η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα η κατάλληλα συντηρημένο εξοπλισμό δεν θα τα καταφέρει για πολύ καιρό». Ο δε Πέρλο Φρίμαν σχολιάζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της (των ενόπλων δυνάμεων) αλλά «σε μια χώρα με την ανεργία των νέων στο 50% κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλή ιδέα ». Εξάλλου, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει μια καλή σχέση με τον στρατό. «Θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεις έναν ανώτατο αξιωματικό που να είναι φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι άνετοι με τον Καμμένο» λέει ο Πέρλο Φρίμαν και το ρεπορτάζ καταλήγει «είναι ο ίδιος Καμμένος ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο τον Ιανουάριο πέταξε πάνω από σύμπλεγμα τουρκικών νησιών- που οι Έλληνες τα θεωρούν ελλληνικά» προκαλώντας την αντίδραση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Πηγή:Newsweek

Πήγαινε στην αρχική σελίδα