Κυπριακό, συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας και στο βάθος οικονομική κρίση στη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

Κυπριακό, συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας και στο βάθος οικονομική κρίση στη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά από μια περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις με την Τουρκία, η «γεωπολιτική ενδυνάμωση» Ελλάδας και Κύπρου υπό το πρίσμα και του ισχυρού ατού που διαθέτουν ως χώρες οι οποίες βρίσκονται «πάνω στους ενεργειακούς δρόμους του 21ου αιώνα» αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συγκληθεί το επόμενο διάστημα η τριμερής Αιγύπτου-Ελλάδας- Κύπρου στη Λευκωσία με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη καλύτερη συνεργασία των τριών κρατών με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Βέβαια, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «δεν χρειάζεται σε αυτή την προσπάθεια να μετέχουν μόνο αυτές οι χώρες αλλά απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις ενδιαφερόμενες». Μεταξύ αυτών μάλιστα ο κ.Τσίπρας ανέφερε και το Ισραήλ «με το οποίο έχουμε καλές σχέσεις αλλά και διαφορές οι οποίες όμως δεν μας εμποδίζουν να συζητάμε», σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο κ.Αναστασιάδης.

Όπως τόνισε βέβαια ο πρωθυπουργός «Πρώτος στόχος μας είναι η προσήλωση στη συνέχιση μέχρι την τελική ευόδωση των δικοινοτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού» ενώ εκτίμησε πως «μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών».

Από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αρωγή της στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και αφού επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Ελλάδας και Κύπρου εκτίμησε και αυτός με τη σειρά του πως αυτή την περίοδο υπάρχει δυνατότητα επανεκκίνησης των συνομιλιών. Όπως τόνισε: «έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στον «αγώνα» όπως ανέφερε της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «στον οποίο είμαστε συμπαραστάτες», ενώ νωρίτερα κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους ο κ.Τσίπρας είχε ενημερώσει τον κ.Αναστασιάδη για την εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τυπου, οι κκ Τσίπρας και Αναστασιάδης δέχθηκαν ερωτήσεις και για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας με τον πρώτο να τονίζει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο του χάρτη «σε μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα...και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αξιοποιήσουμε». Όπως τόνισε, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να είναι η χώρα που θα διοχετεύει φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ σημείωσε πως ενίσχυση της θέσης μια χώρα γεωπολιτικά, συνδέεται με τις εξελίξεις στα ενεργειακά. Ερωτηθείς δε για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας στο ενεργειακό επανέλαβε πως η χώρα, όπως και η Κύπρος ως μέλη της ΕΕ έχουν δεσμεύσεις και δεσμεύονται από τις ιδρυτικές συνθήκες αλλά είναι και κυρίαρχα κράτη που είναι ελεύθερα να έχουν διμερείς σχέσεις και να συνάπτουν συμφωνίες με άλλες χώρες.

Δημοφιλή