11 ειδικές εκδόσεις βινυλίων προς τιμήν της Record Store Day

11 ειδικές εκδόσεις βινυλίων προς τιμήν της Record Store Day
record store day

Επιστρέφει το βινύλιο στις ζωές μας; Δεν επιστρέφει; Θα επιστρέψει; Μήπως το δυναμικό comeback του θα γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια; Δεν ξέρω και ούτε δίνω και ιδιαίτερη σημασία σε όλα αυτά τα ερωτήματα που έχουν γίνει αφορμές για δεκάδες άρθρα την τελευταία τριετία, απλά και μόνο για ένα λόγο: όσοι αγαπούν το βινύλιο και αγοράζουν σταθερά δίσκους, θα συνεχίσουν να το κάνουν για όλη τους τη ζωή σε αντίθεση με αυτούς που θα το κάνουν λόγω μόδας για κάνα χρόνο και μετά τέλος. Οπότε, επιστρέψει δεν επιστρέψει, το ένα και το αυτό.

Ένας ακόμα λόγος που δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα ερωτήματα είναι η ύπαρξη της Record Store Day, την οποία γιορτάζουμε σήμερα και που πραγματοποιείτα με σταθερή συνέπεια κάθε χρόνο. Η RSD αποτελεί την τέλεια αφορμή τόσο για να γιορτάσεις το «κόλλημά» σου αν είσαι εραστής του βινυλίου, όσο και για να ενημερωθείς για παλιές και νέες κυκλοφορίες και να κάνεις μια ξεχωριστή αγορά που θα κοσμεί τη δισκοθήκη σου για πάντα, αν είσαι από αυτούς που δεν αγοράζουν γενικά βινύλια αλλά δίνουν σημασία στις ειδικές εκδόσεις αγαπημένων καλλιτεχνών. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Για όσους δε γνωρίζουν, η Record Store Day ξεκίνησε το 2007, όταν σε μια συγκέντρωση ιδιοκτητών (και εργαζομένων) ανεξάρτητων δισκάδικων, οι παρευρισκόμενοι σκέφτηκαν πως πρέπει να δημιουργήσουν μια μέρα μέσα στο χρόνο κατά την οποία θα γιορτάζουν τις δύο τους μεγάλες αγάπες: την μουσική και τα βινύλια. Έτσι καθιερώθηκε η Record Store Day στις 18 Απριλίου, στην οποία πλέον συμμετέχουν περισσότερα από 1400 ανεξάρτητα δισκάδικα της Αμερικής και χιλιάδες άλλα σε ολόκληρο τον κόσμο -φυσικά και στην Ελλάδα. Φέτος, επίσημος πρέσβης της RSD είναι ο Dave Grohl των Foo Fighters.

Η μέρα αυτή ανήκει τόσο στους εργαζόμενους των δισκάδικων και τους πελάτες τους, όσο και στους ίδιους του καλλιτέχνες, οι οποίοι φροντίζουν να τιμούν τη μέρα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Και αυτό μεταφράζεται στις special edition των album τους που λέγαμε παραπάνω.

Τα 8 χρόνια που υπάρχει η Record Store Day έχουμε δει πράγματα και θαύματα σε αυτό τον τομέα, από εορταστικά box sets και βινύλια σε ό,τι χρώμα μπορείς να φανταστείς μέχρι βινύλια γεμισμένα με κορδόνια ή ακόμα και νερό. Με τη γνώση πως έχουμε αφήσει αρκετά απ' έξω καθώς η λίστα είναι ατελείωτη, αυτά είναι 11 από τα πιο όμορφα, ξεχωριστά βινύλια που παράχθηκαν αποκλειστικά και μόνο για κάποια Record Store Day. Με δύο προσθήκες-έκπληξη στο τέλος, έτσι, για να ερωτευτείτε και να ξοδέψετε τα λεφτά σας χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

A-Ha

Record Store Day

Δημοφιλή